Sofiero lyser upp hösten

1–4 november skänker tusentals marschaller och magiska ljus en varm känsla till Sofiero slott och slottsträdgård i Helsingborg. Upptäck ett annorlunda Sofiero under årets Ljusstämning.


Evenemanget Ljusstämning på Sofiero ger en annorlunda syn på parken. Foto: Stefan Ed

När mörkret sänker sig bjuder höstvackra Sofiero slott och slottsträdgård in till några stämningsfulla kvällar med hög mysfaktor.


– Under Ljusstämning bjuds det på olika aktiviteter och upplevelser som passar alla åldrar. Bland annat tar vi med besökarna till nya platser i parken och bjuder på oväntade upplevelser, säger Matthias Bong, projektledare för Ljusstämning.

Tillsammans med tekniske samordnaren och ljusdesignern Viktor Hallonsten har han och projektgruppen tagit fram idéerna kring ljussättningen. Den femte upplagan av Ljusstämning kretsar kring de värmande höstfärgerna och den mysiga upplevelsen. Och precis som tidigare år bjuds besökarna in att utforska några av Sofieros ibland bortglömda pärlor. 


– Det är en del som missar Lejonlabyrinten som finns i den sydliga utkanten av parken. Men i år leder vi besökarna dit och med hjälp av ljuset blir det lätt att hitta, säger Viktor Hallonsten.

Vid Lejonlabyrinten blir det en del lysande överraskningar som passar både stora och små. Mer än så vill Viktor Hallonsten inte avslöja. Tanken med Ljusstämning är just att man ska upptäcka, överraskas och förundras över det lågmält vackra. Och att se parken från helt nya vinklar.


Ett annat område som lagts till på Ljusstämningskartan är den kungliga fotbollsplanen. I år leds besökarna ända ut mot kanten som vetter mot Öresund där man kan se Sofiero från ett nytt håll.

– Ljusstämning växer för varje år. Jag tror att besökarna uppskattar känslan och att det är så mycket vackert att titta på, själva helhetsupplevelsen, säger projektledaren Matthias Bong.


Under Ljusstämning jobbar Sofiero med samma teknik som de stora ljusfestivalerna, fast i mindre skala.


– Vi vill att det ska vara mer subtilt, en vackert belyst park. Men vid barnens Sofiero tar vi ut svängarna lite mer, säger Viktor Hallonsten.


Populära Barnens Sofiero fylls med lekfull ljussättning och det är fritt fram för barnen att röra sig utan att föräldrarna behöver vara oroliga för brinnande marshaller. Det blir pyssel i lekstugan och i Prins Oscars sagoskog händer spännande saker.