​Sofia B Karlsson tilldelas Regnbågspriset

Sofia B Karlsson tilldelas 2018 års Regnbågspris för sina insatser för hbtq-communityt inom idrotten. Hennes arbete är en del av den förändringsresa till en inkluderande idrott som Riksidrottsförbundet och idrottsrörelsen arbetar för.


Sofia B Karlsson får Regnbågspriset för det arbete hon gjort för inkludering inom idrotten. Foto: Riksidrottsförbundet

Regnbågspriset som delas ut av RFSL Stockholm under Stockholm Pride, detta år Europride, uppmärksammar personer eller organisationer som gjort viktiga insatser för hbtq-samhället under det gångna året.


Sofia B Karlsson får priset för ”det ihärdiga och modiga arbete som hon gjort för inkludering inom idrotten. Sofia har genom sin bok Stå upp när det blåser och sitt långa gedigna arbete för att bryta normer gjort viktiga insatser för att hbtq-personer ska kunna vara en självklar del av sportvärlden.”

– Jag är mycket glad och överraskad. Det är så många betydelsefulla personer och organisationer som har fått det här priset tidigare. Jag känner mig verkligen hedrad och samtidigt ger det mig energi att jobba ännu hårdare för en inkluderande idrott där hbtq-personer ska känna sig trygga och må bra, säger Sofia B Karlsson.


Sofia B Karlsson är utbildningsansvarig för inkludering på Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna och har under snart två år lett arbetet med en inkluderande idrott som är en del av idrottsrörelsens arbete Strategi 2025.


– Jag vet att det är viktigt med förebilder och symboler för att skapa förändring. Om jag kan bidra till det genom det priset gör jag det gärna. Men det stora jobbet görs av alla tiotusentals ideella ledare som på sin fritid vill skapa bra idrott för alla. Genom deras starka ledarskap kan vi bryta upp förlegade normer inom idrotten och se till att alla känner välkomna – på riktigt, säger Sofia B Karlsson.

Under 2017 utbildade Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna 3800 ledare i inkluderande idrott där hbtq är en del.


– Idrott utövas på och styrs via olika arenor som präglas av olika normer. I utbildningen delar vi upp det i styrelserummet, träningsarenan, omklädningsrummet, tävlingsarenan, åskådarplatsen, föreningslokalen, nätet och hemmet. Vi behöver arbeta med alla dessa, säger Sofia B Karlsson.

– Att Sofia får Regnbågspriset glädjer mig mycket. Hon har betytt – och betyder – mycket för idrottsrörelsens förflyttning och förbättring kring alla de frågor som rör inkludering och allas rätt att vara med. Hon är en välförtjänt pristagare, säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet.


Läs mer om utbildningsverktygen på Inkluderande idrott