Snöpremiären säkrad i Branäs

Kylan har kommit till norra Värmland och vid Branäs skidanläggning tog man tacksamt emot den med ett väl förberett snösystem. Systemen går nu på full kapacitet och om prognoserna stämmer är snöpremiären 14 december mer än säkrad.


Snöproduktionen är i full gång i Branäs. Foto: Branäsgruppen

Snösystemet har testkörts under ett par kalla nätter men det är först nu som prognoserna lovat tillräcklig kyla för ihållande snöproduktion.


– Det är enormt skönt att få slå igång systemen. För mig är det första gången som platschef så det känns givetvis lite speciellt, nu är det ju på riktigt, säger Henrik Lööv, platschef i Branäs sedan september.


Arbetet med snösystemen pågår hela barmarkssäsongen med utveckling och förbättring. En av årets nyheter är att äventyrsbanan Nintendoland får egen snötillverkning. Nintendoland får även belysning och kommer att hålla öppet till 19.00 varje dag.


Till produktionen av snö behövs luft, vatten och el. Vattnet lånas från Klarälven dit det rinner tillbaka på våren när snön smälter. All Branäsgruppens el är från förnyelsebara källor, vind eller vatten. 

Att snösystemet nu får gynnsamma grader innebär att premiären den 14 december är trygg. Nu väntar ett intensivt arbete med att få allt annat klart till öppning.


– Det är en oerhörd aktivitet på berget nu. Alla säsongsanställda avdelningsansvariga har börjat jobba och det är aktivitet i vartenda hörn av anläggningen. Det är mycket att göra men organisationen har bra rutiner så jag är inte det minsta orolig, avslutar Henrik Lööv med ett leende.