Smartaste träningen på semestern

Semestertider och bortblåsta vardagsrutiner kan göra att många väljer hängmattan framför träningskläderna. Men att ändå nå den nationella rekommendationen på minst 150 minuter fysisk aktivitet varje vecka för att ha en god hälsa behöver inte vara svårt. Blossom Tainton, träningsinstruktör och yogalärare på det digitala hälsoföretaget Yogobe, ger sina bästa tips på både smart och avstressande semesterträning.


Ett av Blossom Taintons sommarträningstips är att låta utomhuslekar vara träning. Foto: Yogobe

– Fysiska aktiviteter utomhus är toppen på sommaren och behöver inte ses som specifika träningspass, utan sätt att umgås. Simma, i sjön eller poolen. Spela badminton eller ha femkamp på gräsmattan. Ta en långpromenad före frukost. Njut av naturen, värmen och dagsljuset, säger Blossom Tainton.

För många är semestern också en tid för vila, återhämtning och att komma ner i varv. Att välja träningsformer som är bra för både den fysiska och mentala hälsan, som yoga och meditation, kan ge extra energi och samtidigt rensa tankarna. Just med yoga och meditation uppskattar många att följa en yogaklass med en lärare för att kunna slappna av, koncentrera sig och inte behöva tänka så mycket.


– Är man bortrest eller ute på landet så kan digitala träningstjänster, som Yogobe, vara ett sätt att enkelt ha med sina yogalärare på semestern, på datorn, i läsplattan eller telefonen. Då kan man gå på sina favoritklasser i yoga, meditation eller en specifik träningsform när och var som helst i världen, säger Blossom Tainton.

För den som inte tränat alls tidigare är semestern, i motsats till vad många kanske tänker, ett bra tillfälle att komma igång. Blossom tipsar om att lägga in enkla styrkeövningar under promenader eller powerwalks, som knäböj och utfall, som en start. Komplettera med kortare meditations- och andningsövningar för att stressa ner och koppla av.


Blossom Taintons fem bästa tips på smart semesterträning

  1. Använd morgonen. Försök att göra någon aktivitet direkt på morgonen, gärna innan frukost och helst utomhus. Då är det inte för varmt än och dagen får en energifylld start.

  2. Lek som träning. Gör någon rolig aktivitet tillsammans som innebär rörelse. Låt exempelvis badmintonracketar och fotbollar ligga framme utomhus, som bjuder in till lek om de är lättillgängliga.

  3. Lite och ofta är bättre. Det är minst lika effektivt att träna ofta och kortare, som mer sällan och längre. Försök att få till en halvtimme om dagen där du gör någon måttligt ansträngande fysisk aktivitet.

  4. Ta dig runt för egen maskin. Gå, jogga, spring eller cykla är alla bra sätt att träna och samtidigt utforska ett semestermål eller naturen runt sommarstugan.

  5. Använd digitala träningstjänster. Med yoga- och träningstjänster har man med sig sina favoritklasser i datorn, läsplattan eller telefonen.