SM-veckorna fortsätter sändas i SVT

Nu är det klart att SM-veckan kommer att sändas i SVT till och med 2025. SVT och Riksidrottsförbundet har undertecknat ett nytt avtal som omfattar åren 2022–2025, vilket innebär att SVT kommer att visa tolv SM-veckor med en mångfald av idrotter under de kommande fem åren. 


I år är det tioårsjubileum för SM-veckan. Ett koncept som nu även spridit sig till våra grannländer. Bild: Riksidrottsförbundet

SM-veckan firar i år tio år som evenemang. Nyligen avslutades årets sommarvecka i Malmö där 295 SM-guld delades ut. Veckan blev en stor framgång både i tv och på plats, och nu förlängs avtalet mellan SVT och Riksidrottsförbundet (RF). 


– SM-veckan är en riktig publikfavorit. Tv-tittarna får se den svenska idrottens mest kända namn, men bjuds också på toppidrott från sporter som inte bevakas lika ofta av media. Det är ett otroligt starkt och vägvinnande koncept, säger Åsa Edlund Jönsson, sportchef på SVT.  

SM-veckan, som grundades av SVT och RF, har under åren vuxit till Sveriges tredje populäraste idrottsevenemang och konceptet har spridit sig till bland annat Norge, Finland, Island och Tyskland. Många kommuner ansöker om att få arrangera SM-veckan och sedan tidigare är det klart att Luleå/Boden kommer att arrangera SM-veckan vinter 2020 och att Halmstad är värdstad för SM-veckan sommar 2020.  SM-veckan arrangeras av RF i samarbete med berörda specialidrottsförbund och värdstaden med SVT som sändande bolag.  


– Med SM-veckan vill vi inte bara öka intresset för idrottsrörelsen och dess olika grenar utan också synliggöra idrottsrörelsens mångfald och samhällsnytta. I och med en förlängning av avtalet med SVT skapar vi en trygghet och bra förutsättningar för ett långsiktigt och fortsatt utvecklingsarbete av SM-veckan, säger Stefan Bergh, generalsekreterare RF.