Små hästar gör storverk hos Årets ridskola

– På ridskolan ska man framförallt ha kul och kunna bli en riktigt bra ryttare. Men det viktigaste av allt är att få med sig kärleken till hästarna. Det säger Anita Jonsson på Skogslottens RF utanför Norrköping som utsetts till Årets ridskola 2018.


Anita Jonsson, verksamhetschef hos Skogslottens RF, säger att utmärkelsen betyder väldigt mycket för både personal och medlemmar. Foto: Svenska Ridsportförbundet

Priset som Årets ridskola får är ett utbildningsstipendium på 40 000 kronor och det delas ut på den stora Ryttargalan i Stockholm 28 november.


– Skogslotten har allt en bra ridskola ska ha. De är en sann förebild för den svenska ridskolan, säger Markku Söderberg, ordförande i Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och Utbildningssektion som står bakom priset tillsammans med förbundets huvudsponsor Folksam.


Motiveringen lyder: ”För en inkluderande ridskoleverksamhet där alla trivs och tar plats på sina villkor. ”Från shettis till elit” är ridskolans paroll och ett framgångskoncept som även lotsar elever och hästar ut på tävlingsbanorna. Rätt häst till varje ryttare, alltid utbildad personal på plats, säkerhetstänk i varje detalj och vinnande samarbeten är några av hemligheterna bakom Skogslottens succé. Ett riktigt föredöme för den svenska ridskolan, helt enkelt.”


”Från shettis till elit” är ridskolans paroll och en del i framgångskonceptet. Hos Skogslotten spelar de små hästarna en stor och viktig roll.

– Rätt häst till rätt ryttare är jätteviktigt och vi älskar våra shetlandsponnyer! De är inga maskotar utan rids, körs och utbildas ordentligt. Hos oss får barnen växa med storleken och uppgiften ihop med hästarna. Man kan ju göra så mycket roliga saker när man har en ponny som är lagom stor. Dessutom är det viktigt för säkerheten, säger Anita Jonsson.


Numera finns också större ponnyer och hästar på anläggningen, och allt fler föräldrar och vuxna bland eleverna.


Ridskolan har också prisats av kommunen för sin tillgänglighet för bland annat personer med fysisk eller psykisk funktionsnedsättning. Skogslotten vill få fler att upptäcka ridsport som rehabilitering och arbetar också aktivt med integration.

– Vi är nog väldigt välkomnande mot många olika typer av människor i vårt samhälle, säger Anita Jonsson.


I föreningen finns cirka 20 tävlingslag i hoppning, dressyr och fälttävlan. I år kammade klubben stolt hem silver på Lag-SM i hoppning för ponny. Anita Jonssons bestämda käpphäst är att den som vill ska kunna bli duktig att rida på ridskolan.

– Många av våra elever tävlar framgångsrikt på ridskolehästarna, säger hon.


Verksamheten har vuxit bit för bit, liksom anläggningen. Ett bra kommunsamarbete är en viktig del i framgången. Nu smider Skogslotten och Norrköpings kommun nya planer.

– Vi ska bygga en helt ny anläggning där borta, säger Anita och pekar mot andra sidan vägen där de första spadtagen redan är tagna för 40-miljonerssatsningen. Det känns fantastiskt men det är ett tioårsprojekt.