Skridsko i fjällen kräver förberedelser

Under hösten kan de svenska fjällen erbjuda enastående upplevelser med skridskoåkning på spegelblanka isar. Upplevelsen lockar allt fler men ställer också stora krav på förberedelser. Under de senaste tio åren har 103 personer drunknat i samband med att isen brustit på sjöar i Sverige.


Åkning på naturis är en fantastisk upplevelse men innebär också risker och kräver därför ordentlig förberedelse. Foto: Mostphotos

Skridskoåkningen på fjällens sjöar och vattendrag är koncentrerad till höstmånaderna. Nätterna är då ofta kalla men snöfallen fortfarande begränsade. Det skapar de särskilda förhållanden som lockar både erfarna och oerfarna skridskoåkare.


– Få upplevelser kan mäta sig med att glida fram på isen över en blank fjällsjö. På många sätt kan det jämföras med att åka skidor i lavinterräng. Det krävs både kunskap och förberedelser för att minimera riskerna, säger Per-Olov Wikberg, samordnare vid Naturvårdsverkets Fjällsäkerhetsråd.


Israpporterna talar om fina isar för skridskoåkning men det är samtidigt en aktivitet som för med sig risker. Under de senaste tio åren har 103 personer drunknat i samband med att isen brustit på sjöar i Sverige enligt statistik från Svenska Livräddningssällskapet. Olyckorna har skett i samband med färdsel till fots, med skridskor, med snöskoter eller att man på annat sätt befunnit sig på sjöisarna.


– De första klara sprickfria isarna kan vara mycket svåra att bedöma. Blir det sedan lite snö på isen så är det nästan omöjligt utan redskap, säger Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet.

Fjällsäkerhetsrådet har tillsammans med Issäkerhetsrådet tagit fram några tips och råd för en säkrare skridskotur i fjällen. Men råden är bra för all naturisåkning.

  • Åk aldrig ensam. Det kan vara mycket svårt att ta sig upp själv om isen brister. De flesta allvarliga olyckorna har varit med ensamma åkare, eller grupper om två där båda gått igenom isen. Helst bör man vara tre eller fler och se till så att man håller avstånd så att inte alla åker i om isen brister.

  • Använd ispik och isdubbar – ispiken fungerar som ett känselspröt för att testa att isen håller. Isdubbarna ska hänga runt halsen nära hakan så att de är lätt att komma åt dem snabbt. Glöm heller inte en kastlina för kamraträddning.

  • Studera området där du ska åka – ta med en karta och studera sjön eller vattendraget där du ska åka.

  • Åk nära kanten – genom att åka nära stranden har du kortare väg till fast mark om något slags tillbud skulle inträffa.

  • Ta med torrt ombyte – packa ett torrt ombyte i en plastpåse eller motsvarande som är försluten. Påsen packar du i en ryggsäck som då blir en viktig flythjälp om olyckan skulle vara framme.

  • Lämna färdmeddelande – meddela din färdväg till en anhörig samt när du beräknar att vara tillbaka.

  • Behåll lugnet om isen brister – om olyckan är framme och isen brister är det viktigt att andas lugnt. Vänd dig i den riktning där du kom ifrån och arbeta metodiskt med hjälp av isdubbarna för att ta dig ur vattnet mot säker is.