Guide till skogsbad – inomhus och ute i naturen

Naturen kan få oss att slappna av och må bättre. Det har Örebro kommun tagit fasta på och erbjuder nu alla en möjlighet att uppleva skogen digitalt och på distans. I två filmer guidas tittaren framåt i en långsam vandring för att insupa skogen på ett medvetet sätt – ett så kallat skogsbad.


#digitaltskogsbad #skogsbad #örebro #guidetillskogsbad
Skogsbad är en kombination av mycket långsam vandring på mjuka stigar i park eller skog, och aktiviteter som kan öppna sinnena för att uppleva naturen. Foto: Rota Alternativa, Unsplash

– Skogsbad handlar inte om att bada i en skogstjärn som man kanske kan tro när man hör ordet, utan det är ett sätt att uppleva naturen med alla sinnen. Vi vet att många är och har varit isolerade på grund av coronaviruset, och inte kunnat röra sig utomhus som vanligt. Men det finns också andra orsaker till att det kan vara svårt att komma ut i skog och mark, och därför vill vi erbjuda en skogsupplevelse på distans, säger Malin Björk, enhetschef Naturvårdsenheten på Örebro kommun.

Ordet skogsbad är en direktöversättning av den japanska termen Shinrin-Yoku, som betyder ”ta in skogsatmosfären med alla sinnen” eller bokstavligen att ”skogsbada”. När man i Japan såg att den stressrelaterade ohälsan ökade dramatiskt började man inrätta hälsoparker för skogsbad runtom i landet under 1980-talet.


Ett skogsbad skiljer sig på flera sätt från en vanlig vandring eller utflykt i skog och mark. Tempot är långsamt, och när en guide finns med får deltagarna förslag på upplevelser som öppnar sinnena för omgivningen. Det handlar också om att då och då stanna upp och reflektera över vad man ser, hör och känner. Skogsbad kan ske helt på egen hand, i grupp och med eller utan guide.


Örebro kommun erbjuder nu möjligheten till en digital upplevelse av naturen, genom två filmer där tittaren guidas i lugnt tempo. Den ena filmen är för den som själv kan ta sig ut och vill vägledas i naturen. Den andra filmen är för den som av olika skäl inte kan vistas ute och önskar en indirekt kontakt med naturen.


– Även de som är ute i naturen ofta kan må bra av att stanna upp på riktigt och ta in dofter, ljud, känslor och det som de ser runtom sig. Att delta i skogsbad, genom att se filmerna som Örebro kommun nu har på sin webbplats, kan bidra till nya upplevelser även hos vana skogsbesökare och ge inspiration till kommande skogsutflykter, berättar Petra Ellore Cau Wetterholm, legitimerad psykolog och certifierad natur- och skogsterapiguide.

Filmerna, som är 30 minuter långa, kan ses hemma eller på plats ute i naturen. Det rekommenderas att välja en plats som känns trygg och inte störs av andra ljud. Se filmerna här.