Skidåkare och kockar lär av varandra

Ski Team Sweden Alpine och Kocklandslaget inleder ett samarbete för att tillsammans utbyta kunskaper och erfarenheter inför båda lagens stundande VM. Dessutom är samarbetet ett steg i alpinlandslagets miljösatsning.


Fotomontage: Klas Rockberg

Tanken bakom samarbetet är att det alpina landslaget kan hjälpa kocklandslaget i sin förberedelse inför tävling, hur de kan öka sin fysiska kapacitet genom träning och på så sätt höja prestationsnivån vid tävlingstillfällen. Samtidigt kommer kocklandslaget hjälpa alpinlandslaget att ta fram klimatsmarta, näringsrika recept som fungerar i samband med elitträning.


– Att samarbeta med kocklandslaget kring mat för våra aktiva är en dröm. Vi vill äta mer klimatsmart och där kan de hjälpa oss med menyer, tips och inspiration för oss och vår rörelse. Grunden till samarbetet är att vi tror att vi kan komplettera varandra optimalt ur ett prestationsperspektiv, men också att vi tillsammans kan bli en spännande rättighet inom hälsa med det bästa från både mat och träning, säger Kalle Olsson Bexell, marknadschef Ski Team Sweden Alpine.


Det är ett samarbete som går i linje med alpinlandslagets strävan att bli en mer klimatsmart organisation, och eftersom det är viktigt vad en atlet stoppar i sig är detta ett sätt att optimera kosten på ett nytt sätt samtidigt som det kan skapa ett mindre klimatavtryck.

– Vår breda råvarukunskap ska ge atleterna i alpinlandslaget möjlighet att äta gott och näringsriktigt inför varje tävling. Tillsammans med alpinlandslagets idrottsvetenskapliga kunskap som utvecklats genom år av forskning kommer vi skapa menyer som ska höja prestationerna hos atleterna, säger Fredrik Andersson, Team Manager i Svenska Kocklandslaget.


Ski Team Sweden Alpines athletic director, Jonas Enqvist, känner att samarbetet landslagen emellan kommer gynna båda sidor genom organisationernas respektive specialområden.


– Genom att samarbeta med kocklandslaget kan vi lära av deras sätt att skapa starka team och prestationer där perfekt utförande står i centrum, säger Jonas Enqvist.

Den kunskap som det alpina landslaget besitter kan även ge nytta in i landslagsköket.


– Vi är en högpresterande organisation som systematiskt analyserar, utvecklar och förbättrar för att skapa möjlighet att prestera på många olika nivåer, och detta kan vi applicera på Kocklandslaget och med nya ögon upptäcka områden inom deras arbete där vi kan bidra med metoder, strategier och kunskap där vi tillsammans optimerar deras prestationsprocess, säger Jonas Enqvist.