Glädjebesked för Skating Dalarna

Tre föreningar inom nätverket Skating Dalarna har sökt projektmedel för investeringar i maskinparker, plogmaskiner och utrustning för att kunna hålla skridskobanorna på naturis i bättre skick under hela säsongen. Jordbruksverket beviljar nu 885 000 kronor till projekten.


#skatingsalarna #långfärdsskridskor #naturis #skridskobana
Ideella krafter står bakom de flesta skridskobanor på naturis i Dalarna. Nu har tre föreningar beviljats projektmedel för att kunna investera i nya maskiner. Foto: Visit Dalarna

Skating Dalarna är ett samarbete mellan skridskoområden i Dalarna som plogar banor för långfärdsskridsko på naturis. Plogningen sker främst av ideella föreningar, med stöd av kommunerna.


Att ploga skridskobanor på sjöar kräver tid, kunskap och utrustning i form av lämpliga maskiner som möjliggör att komma ut på isen vid rätt tidpunkt under säsongen. Tre av föreningarna inom Skating Dalarna har med stöttning av Visit Dalarna sökt projektmedel då det finns ett stort behov av investeringar för att uppdatera maskinparken.

Nyligen kom klartecken från Jordbruksverket som tillsammans med Leaderområdet Dalälvarnas Utvecklingsområde beviljar projekten totalt 885 000 kronor. Berörda föreningar är Dala-Floda Skating i Gagnef, Öje IF i Malung och Orsa-Mora Skating. Beslutet var efterlängtat och det positiva beskedet togs emot med jubel hos alla involverade.


– Nu har vi fått den ekonomiska möjligheten att utveckla Öje Winter Arena till dess fulla potential som fritidsarena, säger Bertil Konrad från Öje IF.


Tack vare bidraget kan nya lättare maskiner införskaffas vilket möjliggör plogning redan tidigt på vintersäsongen, när isen är tunnare.


– Om vi kan få bort snön tidigt under vintern växer isen snabbare och då kan det bli bättre skridskobanor under hela säsongen, både på Saxviken i Mora och på Orsasjön, säger Henk Noback, ordförande i Orsa-Mora Skating.


Satsningen på skridskoåkning gynnar det lokala aktivitetsutbudet vilket kan locka fler besökare till Dalarna.


– Plogade banor lägger grunden för en attraktiv vinteraktivitet på isen vilket kommersiella aktörer såsom boendeanläggningar, restauranger, aktivitetsföretag och guider kan dra nytta av. Fler besökare genererar ökad tillväxt och på sikt hoppas vi förstås på fler arbetstillfällen, säger Cecilia Linnteg, affärsutvecklare på Visit Dalarna.