Sista kvällen på gamla Studenternas

Ikväll spelar IK Sirius sin sista hemmamatch på Studenternas IP i Uppsala. Sedan ska den gamla läktaren rivas för att ge plats åt den nya arena som ska tas i bruk när fotbollssäsongen startar i vår. Alla som vill får ta hem ett minne från den gamla arenan i form av en bit av gräsplanen eller en läktarstol.


Efter kvällens match får den som vill ta hem en läktarstol eller en bit av gräsplanen som ett minne av gamla Studenternas. Foto: Vadjag (CC BY-SA 3.0)

Studenternas IP invigdes 1909 med en bandymatch mellan Uppsalas och Stockholms studenter. Redan 1911 stod arenan för första gången värd för bandyfinalen. Publikrekord på Studenternas sattes den 13 oktober 1968, när IK Sirius besegrade Landskrona BoIS med 1-0 inför 12 546 åskådare.


– Många har fina minnen från Studenternas, de lite äldre minns säkert när Sirius gick upp i Allsvenskan för första gången 1968. Det är med visst vemod vi säger hejdå till det som varit, samtidigt som vi ser fram emot en ny arena där vi säkert kommer få se spännande idrottshistoria skrivas, säger Rickard Malmström (MP), ordförande i idrotts- och fritidsnämnden.

Efter kvällens match mot Kalmar får alla som vill möjlighet att ta med en stol eller en bit av gräsplanen som ett minne av arenan. Spadar och andra redskap finns på plats, man får inte ta med sig egna verktyg.


– Nu är det bara månader kvar tills den nya arenan är på plats. Den blir ett nytt landmärke i Uppsala och för de satsningar kommunen gör på idrotten, säger Josefine Åhrman, avdelningschef idrott och fritid.


Den nya fotbollsarenan med plats för 10 000 åskådare ska stå spelklar till starten för Allsvenskan i mars 2019, hela arenan blir klar 2020, och kostar drygt 450 miljoner kronor att bygga.