Framgångsrik samverkan över idrottsgränser

Ett tillsammansarbete med fokus på att hitta nya lösningar. Så beskrivs processen som lett fram till att Trelleborgs kommun nu har en kombinerad fotbolls- och rugbyplan.


Gyllestadions fotbolls- och rugbyplan är hemmaplan för både Pingvin RC och Gylle AIF.
Gyllestadions fotbolls- och rugbyplan är numera hemmaplan för både Pingvin RC och Gylle AIF. Båda klubbarna är mycket nöjda med lösningen och hoppas fortsätta samarbetet även i framtiden. Foto: Trelleborgs kommun

Bakgrunden till den kombinerade fotbolls- och rugbyplanen är att Pingvin RC behöver en tillfällig plan för träningar och matcher, eftersom det ska byggas en ny idrottshall där rugbyplanen Pilevallen tidigare legat. På sikt planeras en ny rugbyarena i östra Trelleborg.


Genom att bredda gräsytan vid Gylle stadion, hemmaplan för Gylle AIF, har kultur- och fritidsförvaltningen skapat en plan som funkar för både fotboll och rugby. Förutom breddad gräsyta är också nya linjer, nya mål och ett nytt, högre staket längs med planen på plats. Dessutom pågår renovering och uppfräschning av omklädningsrummen.


Kommunen har samverkat med de båda föreningarna för att få till lösningen och sedan juni 2021 är Gylle stadion träningsyta och hemmaplan för både Gylle AIF och Pingvin RC. Enhetschef Jonas Areheim är nöjd med resultatet.


– Vi har lyckats skapa två planer på en yta och sett till så att klubbarna kan hålla igång sina verksamheter. Båda föreningarna har varit kreativa och hjälpsamma.


– När vi fick höra att Pingvin, en elitförening, stod utan hemmaplan började vi diskutera i styrelsen. Om det hänt oss hoppas vi att andra klubbar hade ställt upp för oss, så därför tvekade vi aldrig när kommunen hörde av sig, säger Louise Olsson, ordförande i Gylle AIF.

Klubbarna ser fram emot att fortsätta samarbeta även i framtiden.


– Styrelsen i Gylle AIF har varit väldigt tillmötesgående och lätta att samarbeta med. Vi kommer säkert att fortsätta samverka även efter att den nya, permanenta rugbyarenan är klar, säger Daniel Sörensen, ordförande i Pingvin RC.


De båda ordförandena är också mycket nöjda med kommunens arbete.


– Kultur- och fritidsförvaltningen har gjort ett suveränt arbete. Nu hoppas vi kunna ge tillbaka genom att skriva lite rugbyhistoria i Gylle, säger Daniel Sörensen.


– Det vi var mest oroliga för var om gräsplanen skulle hålla. Det har kommunen lovat att den ska göra, och vi har även varit i kontakt med föreningar i Malmö som sedan ett par år delar plan utan problem, säger Louise Olsson.