Saluhall i Stockholm blev padelhall i Mölnlycke

Under tiden Östermalms saluhall i Stockholm renoverades placerades en tillfällig saluhall på torget utanför. När renoveringen var klar packades den 2 000 kvadratmeter stora torghallen ner bit för bit och transporterades till Mölnlycke där den nu förvandlats till padelhall och restaurang.


Östermalmshallens padel i Mölnlycke huserar i en byggnad som tidigare tjänstgjorde som tillfällig saluhall i Stockholm. Istället för att kasseras efter användandet plockades byggnaden ner i bitar och transporterades i miljöcertifierade lastbilar till västkusten. Allt material har återanvänts, återvunnits eller sålts vidare.
Östermalmshallens padel i Mölnlycke huserar i en byggnad som tidigare tjänstgjorde som tillfällig saluhall i Stockholm. Istället för att kasseras efter användandet plockades byggnaden ner i bitar och transporterades i miljöcertifierade lastbilar till västkusten. Allt material har återanvänts, återvunnits eller sålts vidare. Foto: Wallenstam

Den tillfälliga saluhallen, som numera är en permanent padelhall, är en stilren byggnad i trä och kanalplast som ritats av Tengbom Arkitekter. Wallenstam köpte byggnaden av Stockholms stad för att placera i sitt stadsutveck­lingsprojekt Mölnlycke Fabriker.


Byggnaden ser likadan ut på utsidan nu som när den var saluhall, men är två meter högre. Insidan har förvandlats till padelhall med sex padelbanor och en restaurang. Hållbarhet och återbruk har varit en ledstjärna genom hela projektet. Inredning och allt annat material har återbrukats, återvunnits och sålts.

Förvandlingen av byggnaden har väckt stor nyfikenhet och det har varit många besök och frågor till projektledaren längs vägen. Bara byggnadens taksystem krävde runt tusen märkningar och en lagring som gjorde att alla delar kom i rätt ordning vid återuppbyggnaden.


Återbruksprojektet är stort, kanske ett av de största i Sverige, enligt Mark Humphreys, kontorschef på Tengbom, som ansvarat för projektet.

– Projektet visar också hur fördelaktigt prefabricerad träkonstruktion kan vara som byggnadsmaterial. Det gjorde det lätt att anpassa byggnaden till den nya funktionen, trots att vi inte planerade för den här typen av återbruk från början. Det har även varit lätt att montera ned och flytta byggnaden. Det är en viktig lärdom för oss, med tanke på hur återbruk och återvinning är en allt större del av arkitektens vardag, säger Mark Humphreys.