H. C. Andersens sagor får liv i nytt museum

30 juni 2021 öppnar H. C. Andersens Hus i Odense, Danmark. Ett helt nytt museum där landskap, arkitektur och modern utställningsdesign kombineras i en konstnärlig upplevelse baserad på författarens sagor. Bakom det ambitiösa arkitektoniska projektet står den japanska arkitekten Kengo Kuma som även skapat den nya olympiska stadion i Tokyo.


I sommar öppnar det nya museet H. C. Andersens Hus i Odense, Danmark.
Den vackra trädgården omsluter museibyggnaden som till två tredjedelar ligger under jord. Bild: Kengo Kuma & Associates, Cornelius Vöge, MASU planning

Hans Christian Andersen är kanske en av de mest kända och lästa författarna i litteraturhistorien. I det nya museet i Odense kommer hans berättelser att fungera som grunden för det nya museet som inte bara kommer att kommunicera om Andersen, utan som Andersen.


– Det första vi gör är att dyka in i sagorna, för de är vad alla känner till. Tanken är inte att återberätta berättelserna utan snarare att kommunicera det som är familjärt och inspirera till vidare läsning av Andersen, säger Torben Grøngaard Jeppesen, chef för Odense stadsmuseer.


Museets vision är att förkroppsliga Andersens litterära universum till en komplett konstnärlig upplevelse där arkitektur, ljud, ljus och en ström av bilder skapar nya möten mellan besökaren och Andersens sagor. Utställningarna är framtagna av H. C. Andersens Hus och tolv olika konstnärer i samarbete med den brittiska designbyrån Event Communications.

– Hans Christian Andersens konstnärliga universum är fantastiskt, den omvänder föreställningen om världen som du trodde du kände. Hans sagor pekar inte på en universell sanning, utan snarare in i det öppna – mot världens egenhet och mångfald. I det nya museet behåller vi denna tvetydighet genom att använda Andersens egna konstnärliga strategier som utgångspunkt för hur trädgården, huset och utställningen formats. Detta kommer också att märkas i många konstnärliga bidrag som också kommer att vara en del av museet, förklarar Henrik Lübker som är Creative Director för det nya museet.


I sommar öppnar det nya museet H. C. Andersens Hus i Odense, Danmark.
Bygget av H. C Andersens Hus är i full gång och museet öppnar den 30 juni 2021. Foto: Odense Bys Museer

Det nya museet är designat av den japanska arkitekten Kengo Kuma och hans team, som också står bakom den nya olympiska stadion i Tokyo. Kengo Kuma har bland annat funnit inspiration i Andersens saga Elddonet, där ett träd avslöjar en underjordisk värld som magiskt avslöjar nya perspektiv precis framför betraktaren.


– Idén bakom den arkitektoniska designen liknar den metod Andersen använde, där en liten värld plötsligt utvidgas till ett större universum, förklarar Kengo Kuma.

Museibyggnaden på 5 600 kvadratmeter överraskar då två tredjedelar ligger under jord. Runt om huset slingrar sig en 7 000 kvadratmeter stor magisk trädgård.


H. C. Andersens Hus har kostat 390 miljoner danska kronor att bygga och man räknar med 200 000–300 000 besökare per år.


Läs mer om museet här.