Sagoängen upprustad efter besökarnas önskemål

Sagoängen, Halmstads första utflyktslekplats, som ska locka både kommuninvånare och turister har nu öppnat och det är fritt fram att leka på den sagoinfluerade lekutrustningen. Den stora invigningen sker i början av februari med aktiviteter och upplevelser.


#sagoängen #utflyktslekplats #halmstad
Sagoängen är Halmstads första så kallade utflyktslekplats. Tanken är att den ska locka både kommuninvånare och turister. Foto: Halmstads kommun

Sagoängen är en omtyckt lekplats som under en längre tid varit i behov av renovering. Nu är upprustningen klar och det är fritt fram att använda lekutrustningen.


Valet av lekredskap och övrig utrustning har Halmstads kommuninvånare och besökare varit med och tagit fram. Mycket av lekutrustningen är i trä, bland annat den stora klätterställningen och hinderbanan. Linbanan är extra lång, hela 40 meter. Det finns även en studsmatta, karusell och rutschkana.

Genomgående på hela lekplatsen är sagotemat. Ett lekhus i form av en stor flugsvamp, sittpallar i form av svampar och blåbär och en sagotron med en större bänk i form av ett löv där en hel förskoleklass får plats är några av de inslag som finns på plats.


Sagoängen har också fått fler picknickbord, parksoffor och grillplatser än tidigare. Det har även satts upp väderskydd och belysning. Upprustningen av Sagoängen kostar tre miljoner kronor. Hälften av pengarna bekostas via ett bidrag från Boverket.


– Gångar, materialval, utformning och placering av lekutrustningen är genomtänkt utifrån ett tillgänglighetsperspektiv. Vi har till exempel lagt konstgräs under gungorna så att man kan komma åt dem trots nedsatt rörelseförmåga och svamphuset går att besöka med rullstol, säger Anna Björk, projektledare på teknik- och fritidsförvaltningen i Halmstads kommun.


Lördagen den 8 februari hålls den stora invigningen av Sagoängen med aktiviteter, upplevelser, tilltugg och priser. Alla är välkomna.