Saga Norén säljer sin bil – till förmån för WaterAid

Den 13 juli kommer Saga Noréns ikoniska gröna Porsche från tv-serien Bron att säljas på auktion. Intäkterna från försäljningen går till organisationen WaterAid, som skådespelerskan Sofia Helin är ambassadör för.


Sofia Helin tillsammans med Porschen som nu säljs till förmån för WaterAid. Foto: Carolina Romare

Saga Noréns bil är en 1977 Porsche 911S och ett återkommande inslag i tv-serien som gjort succé både i Sverige och internationellt. Sofia Helin, som spelar Saga Norén i Bron, är mycket glad över att försäljningen av den ikoniska bilen kan leda till att fler människor i världen får tillgång till rent vatten genom WaterAids arbete. Organisationen arbetar i världens fattigaste samhällen med att förbättra tillgången till rent vatten, toaletter och hygien.


– Sagas Porsche är inte bara en stor del av mitt eget skådespelarliv utan har också blivit en del av den svenska tv-historien. Det är verkligen jättekul att denna ikoniska bil kan komma till så stor nytta även efter Bron. I vintras reste jag med WaterAid till Kambodja och såg med egna ögon vilken otrolig skillnad deras arbete gör, säger Sofia Helin.

Med intäkterna från försäljningen kommer WaterAid att kunna nå tusentals människor med rent vatten och förändra deras liv för alltid.


– WaterAid är såklart otroligt glada och tacksamma över att Saga Noréns Porsche säljs till förmån för vårt arbete, och vill tacka alla som gör det möjligt. Idag lever var tionde människa i världen utan tillgång till rent vatten, vilket får katastrofala följder för deras hälsa, levnadsstandard och möjligheter i livet, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen, WaterAid Sveriges generalsekreterare.


Bilen säljs på Bonhams Festival of Speed Sale i Goodwood, Storbritannien, den 13 juli och Sofia Helin kommer själv att vara med under auktionen. För den som inte kan vara på plats går det att buda online på Bonhams hemsida.

Intäkterna från försäljningen skänks till WaterAid av Filmlance International och Nimbus Film, som har producerat Bron i samarbete med SVT, DR, ZDF German Television Network, ZDF Enterprises, Film i Skåne, NRK, Copenhagen Film Fund, Lumiere Group, Stiftelsen Ystad-Österlen Filmfond, med stöd från Nordvision och i samarbete med Malmö Stad.