Rosenlundsbadet firar 50 år

Idag är det exakt 50 år sedan Rosenlundsbadet öppnade, även om sportbassängen användes redan året innan under VM i modern femkamp. Hela veckan är det firarpriser på relax, motionssim och träning – 68 kronor.


Rosenlundsbadet firar sina 50 år med jubileumspriser – 68 kronor på allt! Bild: Jönköpings kommun

Den 29 maj 1968 öppnade Jönköpings första tempererade utomhusanläggning för allmänheten. På den tiden ansågs anläggningen vara en av norra Europas största och förnämsta. 137 478 personer besökte badet första sommaren.


Arkitekt var Bengt Palmberg, dåvarande stadsarkitekt i Jönköping och en av Sveriges främsta idrottsarkitekter, och byggkostnaden uppgick 5,7 miljoner kronor.

Rosenlundsbadet är än idag, sett till ytan och antalet besökare, en av Sveriges fem största bad- och friskvårdsanläggningar. Här finns plats för motionssim, simundervisning, föreningsverksamhet, relax, äventyrsbad, tränings- och tävlingsverksamhet.


Under tjugo år var Rosenlundsbadet enbart en utomhusanläggning. 1991 invigdes det nya Rosenlundsbadet. Målsättningen var hög, att vara en av norra Europas mest kompletta badanläggningar. Sport- och hoppbassäng byggdes in och kompletterades med äventyrsbad, relax och undervisningsbassäng.


Under 1900-talets slut och början på 2000- talet har vissa mindre om- och tillbyggnader gjorts. 2005 byggdes en ny och större relaxavdelning.


2025 är målet är att en ha ny anläggning klar. Förra året gjordes en medborgardialog som visade att simbassäng för undervisning, träning och tävling är det man prioriterar i en ny badanläggning.

Anläggningen 1968 och idag – en jämförelse

50-meters sport- och tävlingsbassäng, åtta banor med läktare för 1155 åskådare. Används idag som inomhussportbassäng.


Allmän bassäng, med djup från 0,7 till 1,25 meter avsedd för icke simkunniga. Används idag som utebassäng.


Hoppbassäng med avsatser från en till tio meter. Den byggdes i formen av en tändsticka med en ny konstruktion med fri sikt från alla avsatser för ökad säkerhet. Hoppbassängen är inbyggd idag.


Undervisningsbassäng 70 cm djup. Finns kvar som den mindre bassängen utomhus.


Plaskdamm med tillhörande omklädningsrum som än i dag går under benämningen ”mor och barn”. Det är den lilla plaskbassängen utomhus.