Ridsporten får egen Hall of Fame

Gothenburg Horse Show, som skapades 1977, är en av världens populäraste inomhustävlingar och samlar världens bästa ekipage inom hoppning och dressyr. Till världscupfinalen i april har arrangören skapat GHS Hall of Fame för att hylla profiler som betytt mycket för evenemanget.


John Whitaker, här på hästen Argento, är en av de första att väljas in i GHS Hall of Fame. Foto: Lady-shirakawa (CC BY-SA 4.0)

Detta första år har fem profiler valts in i GHS Hall of Fame med fokus på namn som på olika sätt gjort avtryck under meetingets första 25 år: John Whitaker, Rolf Göran Bengtsson, Louise Nathorst, Liz Parmler samt Lasse Parmler (läs mer nedan). GHS Hall of Fame kommer sedan att utökas med fler namn varje år.


I juryn ingår Gothenburg Horse Shows representanter Tomas Torgersen, Wiveka Lundh och Matilda Ljungberg samt hästsportsjournalisten Cecilia Lönnell.


Naturligtvis ska även framstående hästar hyllas, och då är fokus i år också på de första 25 upplagorna av meetinget, 1977–2001. Kriterierna för en häst som väljs in i GHS Hall of Fame är att ha utmärkt sig på Gothenburg Horse Show och tagit medalj i internationella mästerskap. Juryn har gjort nomineringar, men urvalet görs av allmänheten genom en nätomröstning.

De invalda i GHS Hall of Fame hyllas vid en högtidlig ceremoni på den 6 april. I tillägg kommer profilerna att uppmärksammas genom en fotoutställning i anslutning till huvudentrén.


De första som väljs in Gothenburg Horse Shows Hall of Fame är:


Hoppning

John Whitaker är en levande legend som bara var 23 år gammal då han våren 1979 med Ryan’s Son slutade på femte plats i historiens första världscupfinal. Med hoppfenomenet Milton vann han – som titelförsvarare från året innan – världscupfinalen i Göteborg 1991 och Göteborg Trophy både 1987 och 1990. Har dessutom vunnit över 20 EM-, VM- och OS-medaljer, inklusive individuellt EM-guld 1989.


Rolf Göran Bengtsson blev 1996 med Paradiso den första svensken i tävlingens då 20 år långa historia som lyckats vinna Göteborg Trophy. Han vann 2005 åter samma klass med Grandina. Rolf-Göran blev 2011 också första svensk att vinna EM-guld och är den hittills ende svensk som toppat världsrankningen i hoppning. Han har fler världscupkvalsegrar än någon annan svensk, åtta stycken och har dessutom vunnit två OS-silver.


Dressyr

Louise Nathhorst blev i Göteborg 1998 med Walk on Top den hittills enda svensk som vunnit en världscupfinal i dressyr. Vid finalen året innan tog de brons. Louise och Walk on Top vann också både EM- och VM-brons i lag för Sverige. Louise har dessutom ytterligare två lagbrons från EM och OS med andra hästar. Sjufaldig svensk mästare som idag är framgångsrik tränare.


Profiler

Liz och (postumt) Lasse Parmler (1943–2016) var 1977 två av nyckelpersonerna i skapandet och senare utvecklandet av Göteborg Horse Show. Detta i samarbete med Clarebergs Ridklubb och ridskola, som de byggt upp och drev. Lasse var GHS första tävlingsledare. Han kom också att själv vara med i de internationella klasserna och vara speaker för SVT:s bevakning av tävlingarna.


Nominerade hästar hoppning

Baloubet du Rouet, Big Ben, Boomerang, Calypso, Dollar Girl, Gladstone, Milton, Ratina Z, Tinkas Boy


Nominerade hästar dressyr

Bonfire, Corlandus, Fabienne, Ganimedes, Walk on Top