Rekordmånga såg VM i bordtennis i Halmstad

Rekordhöga 291 miljoner tv-tittare världen över följde lag-VM i bordtennis 2018 som avgjordes i Halmstad. I svenska medier publicerades över 2 800 artiklar och inslag om mästerskapet – och även i sociala medier var genomslaget stort.


Sammanslagningen av Nord- och Sydkoreas damlag före semifinalen skapade stort intresse i media. Foto: Destination Halmstad

Den 29 april–6 maj riktades världens blickar mot Sverige och Halmstad Arena, där lag-VM i bordtennis 2018 avgjordes. När Internationella Bordtennisförbundet (ITTF) nu summerar mästerskapets genomslag i media kan man konstatera att antalet tv-tittare uppgick till 291 miljoner människor i 140 länder. Det är därmed den mest sedda lagtävlingen i bordtennis genom tiderna.


Tidningar runt om i världen skrev sammanlagt 28 000 artiklar om mästerskapet – med en räckvidd på 33 miljarder potentiella exponeringstillfällen.

– Det enorma genomslaget och den genomgående positiva responsen har varit över all förväntan. Vi är oerhört glada och stolta över att ha spridit en bra bild av Halmstad, Halland och Sverige till hundratals miljoner människor världen över, säger Ann Johansson, chef projekt och evenemang, Destination Halmstad.


ITTF:s siffror visar också på en rekordstor räckvidd i sociala medier med över 27 miljoner visningar på Facebook, 15 miljoner visningar på Instagram och 3,5 miljoner visningar på Twitter.

Den svenska medierapporten för bordtennis-VM visar på ett stort nyhetsvärde både lokalt och nationellt. Totalt genererade mästerskapet över 2 800 artiklar och inslag – varav 450 i lokala medier – med en räckvidd på 245 miljoner potentiella exponeringstillfällen.


En händelse som fick extra stort utrymme var sammanslagningen av Nord- och Sydkoreas damlag inför semifinalen. Johnny Ewerstein, projektledare för bordtennis-VM 2018, kallar det en historisk händelse som satte Halmstad på världskartan.

– Överlag är det kul att så många artiklar om bordtennis-VM hade en positiv vinkel – det rapporterades bland annat om den härliga stämningen, ett lyckat evenemang och vårt projekt Ping Pong Power som spred pingisglädje i allt från skolor och äldreboenden till självaste riksdagen, säger Johnny Ewerstein.


Bordtennis-VM i svenska redaktionella medier

  • 2 819 artiklar och inslag, varav 2 003 på webben, 792 i print och 24 i radio/tv.

  • 245 miljoner potentiella exponeringstillfällen.

  • 51 miljoner kronor i uppskattat annonsvärde för den redaktionella publiciteten. 28 procent av artiklarna/inslagen var positivt vinklade och 72 procent var neutrala. Ingen negativ rapportering förekom.

Medierapporten gjordes av M-Brain och bevakningsperioden löpte från den 1 november 2017 till den 8 maj 2018.