Rekordmånga drunkningsolyckor i maj

Svenska Livräddningssällskapets, SLS, preliminära sammanställning över personer som mist livet genom drunkningsolyckor visar att 21 personer omkom under maj 2018 jämfört med 11 personer under maj förra året. Totalt har 44 personer omkommit 2018 genom drunkning jämfört med 37 under de första fem månaderna förra året.


Det som sticker ut för maj är att inga fritidsbåtsolyckor förekommit. För året har endast en person omkommit i samband med fritidsbåtsolycka.


Det rekordvarma vädret i maj har lockat många till bad för att svalka sig och umgås med familj och vänner. Det medför en större risk för olyckor som drunkningstillbud. Men många av tillbuden skulle kunna gå att undvika genom att följa några enkla tips:

  • Bada alltid tillsammans med en simkunnig vuxen.

  • Små barn ska finnas på en armlängds avstånd i och vid vatten. Drunkning sker snabbt och tyst. Gör upp en turordning om vem som passar barnen. Lägg undan läsplatta, mobiltelefon och bok när du har ansvar att övervaka barn.

  • Simma längs med stranden där du bottnar. Blir du trött eller får kramp kan du sätta ner foten och gå in till strandkanten.

  • Testa din förmåga i vattnet genom att ta simborgarmärket. Först i en bassäng, därefter utomhus. I sjöar och hav råder helt andra förutsättningar än i bassänger: vågigt, mörkt och kallt vatten, kanske strömt och sjögräs.

  • Ta hand om varandra och bada tillsammans.