Rekord för svenska skidanläggningar

En vinter med exceptionellt goda snöförhållanden i hela landet innebar ett rekordresultat för svenska skidanläggningar. Totalt såldes skipass för 1,7 miljarder kronor, en ökning med 16 procent jämfört med föregående vinter. Antalet skidåkardagar för de 50 mest besökta anläggningarna ökade med tio procent.


Det finns en stark framtidstro hos de svenska skidanläggningarna som investerar stort i sina anläggningar. Foto: G Assner

En tidig säsongsstart med goda snöförhållanden och påskskidåkning ifrån Blekinge till Norrbotten bidrog till det goda resultatet.


– Skidåkningen har en fortsatt stark ställning i Sverige, vilket är glädjande. Den snörika vintern gjorde att de tätortsnära anläggningarna också kunde välkomna många nya skidåkare, säger Titti Rodling, vd för SLAO (Svenska Skidanläggningars Organisation).

De svenska skidanläggningarna sålde skipass (liftkort) för 1,7 miljarder kronor exklusive moms under vintersäsongen 2017/2018, en ökning med 16 procent jämfört med föregående vintersäsong. Allra bäst gick det i Gävleborgs respektive Värmlands län som ökade med 27 respektive 25 procent i omsättning. Dalarna och Jämtland/Härjedalen är fortsatt de största och mest populära skidområdena men flera anläggningar i södra Sverige växer och lockar många danska gäster. 


– Vi upplever en stark framtidstro bland våra medlemsföretag. I både fjällorter och anläggningar utanför fjällen görs stora investeringar. Anläggningarna utanför fjällvärlden blir allt mer professionella med fler liftar, boendealternativ och ett större restaurangutbud, säger Titti Rodling.

Under den gångna vintern investerade Sveriges skidanläggningar över 275 miljoner kronor i liftar, pister och snöläggningskapacitet, investeringar för framtiden. Den kommande vintersäsongen planeras utökade investeringar med sammanlagt 340 miljoner kronor.


Som en konsekvens av det stora intresset utbildar också SLAO allt fler skidlärare. I anläggningarnas skidskolor gick sammanlagt över 150 000 elever under den gångna vintern.


För att ännu fler ska få möjlighet att åka skidor vill nu SLAO utöka samarbetet med skolor runt om i landet.

– Vi har anläggningar och lokala hemmabackar i stora delar av landet, från söder till norr så det finns goda förutsättningar för att skolbarn i hela landet ska få ta del av snölivet och lära sig åka skidor, säger Titti Rodling.