Regeringen ger stöd för OS och Paralympics år 2026

Regeringen ger sitt stöd för ett vinter-OS och Paralympics i Stockholm/Åre 2026. Riksidrottsförbundet menar att spelen är en möjlighet att visa att Sverige är ett föregångsland genom hållbara spel.De olympiska vinterspelen hölls första gången 1924 i Chamonix, Frankrike. I juni röstas det om vilket land som kommer att få stå värd för spelen 2026.


– Vi har hela tiden sagt att politiken måste gå först och nu har ett beslut också kommit. Av erfarenhet vet vi att det krävs ett nära samarbete mellan de städer där tävlingarna hålls och idrotten – med statens stöd – för att idrottsevenemang i den här storleken ska bli så lyckosamma som alla parter vill och som hela landet kan känna stolthet över, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet (RF).


Om Sverige får OS och Paralympics 2026 är det en möjlighet att både göra satsningar för ännu bättre elitidrott och att intensifiera idrottsrörelsens pågående utvecklingsarbete – strategi 2025 – som ligger i linje med de globala målen i Agenda 2030.

I utvecklingsarbetet ingår att ännu fler ska känna sig välkomna inom idrotten. Föreningslivet är en plats där människor blir friskare, gladare och umgås över gränser men det når inte alla. Därför behöver även formerna av idrott utvecklas.


– Idrottsrörelsens utvecklingsarbete är påbörjat och kommer att fortsätta oavsett men med ett OS och Paralympics i Sverige öppnas ytterligare möjligheter. Det vill idrottsrörelsen gärna ta tillvara på. För att klara av att genomföra det arbetet kommer RF beskriva satsningen och gå in med ett särskilt tilläggsäskande till regeringen i händelse av att Stockholm/Åre tilldelas spelen vid omröstningen i juni 2019, säger Björn Eriksson.