Promenader i grupp ska få man ur huse

Under hela november och december arrangeras promenadgrupper i Östra Göteborg. Måndag till fredag, två gånger om dagen, samlar en promenadledare ihop en grupp som vill göra något gott för sin hälsa och samtidigt möta andra människor.


#promenadgrupp #medborgarbudget #folkhälsa
Det kan vara lättare att röra på sig tillsammans med andra än ensam. Invånarna i Östra Göteborg valde att använda pengar ur medborgarbudgeten till promenader i grupp. Foto: Markus Distelrath, Pixabay

Under 2018 fick invånarna i Östra Göteborg vara med och påverka hur en summa i en så kallad medborgarbudget skulle användas. De tre aktiviteter som fick flest röster skulle genomföras. En av aktiviteterna som valdes var skogspromenader och dessa satte igång i somras. Promenadgrupperna är en fortsättning på de promenaderna.


– En promenad är ett enkelt sätt för att må bättre samtidigt som det är välgörande att träffa andra. En promenad behöver varken vara lång eller pågå länge. Det räcker gott att gå i cirka 15 minuter, säger Ulla Lundgren, som är utvecklingsledare folkhälsa och har arbetat med att arrangera aktiviteten.

Promenerandet är inspirerat av ”The Daily mile”, ett koncept som bland annat Solbackeskolan i Bergsjön tillämpar, där eleverna promenerar en ”mile” varje dag. Med svenska mått mätt blir det cirka 1,6 kilometer vilket kan klaras av på en kvart i normalt tempo.


Promenadgrupperna startar från två olika mötesplatser vid två olika tider. En hälsoguide samlar ihop gruppen och går med den i närområdet. Promenaderna görs på plan mark så att alla ska kunna följa med, även om man har rullator eller kör barnvagn.


Promenaderna är gratis och på årets sista dag bjuds det på avslutningsfika.