Prisad eldsjäl investerade sig själv för jämlikhet

Med hjälp av boll, klubba och ett otroligt driv har Pontus Berger väckt Bergsjöbornas intresse för innebandy. För detta prisas han nu i veckan som en av Göteborg Stads vardagshjältar. Men målen är högre än så. – Mitt mål är ett mer jämlikt Göteborg, säger han.


Pontus Berger tog tjänstledigt för att arbeta med integration med innebandy som medel i Göteborg. Foto: Bergsjön 2021


Det hela tog fart 2015 och med filmen ”Trevligt folk” av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson. Den handlar om ett gäng somaliska killar i Borlänge som utan vana av vare sig bandy eller skridsko bildar ett somalisk landslag och anmäler sig till bandy-VM.


– Jag är uppväxt i Göteborg med omnejd och sett hur integrationen går åt fel håll och har funderat mycket på vad som går att göra åt det. När jag såg att flera av killarna i filmen hade börjat bandygymnasiet och därmed öppnat vägen till jobb och utbildning tänkte jag – kan Borlänge så kan Göteborg, säger Pontus Berger.

Som sann innebandyentusiast med många år som spelare, tränare, domare och ledare var det naturligt för Pontus att det var just innebandyn som skulle bli hans verktyg. Tanken var att få igång levande innebandyföreningar i de nordöstra stadsdelarna i Göteborg.


– Det var och är fortfarande en utmaning. Innebandy är en väldigt ”svensk” sport som få med invandrarbakgrund känner till. Dessutom behövde jag finansiering, det här var inget där det räckte med några timmar i veckan om det skulle ge resultat.


Till slut blev Pontus fru Christina huvudsponsor, det vill säga familjen gick med på att leva på en lön. Under 20 månader hade Pontus tjänstledigt från sitt arbete som businesscontroller på Volvo Cars och ägnade sig på heltid åt att bygga upp verksamheten.

Han började i Hammarkullen, men efter några månader och en artikel i GT blev Pontus kontaktad av Ahmed Ali. Ahmed bodde i Bergsjön, jobbade på Bergsjöskolan och spelade innebandy som ung. Nu längtade han tillbaka till sporten.


– Jag trodde Pontus hade ett lag i Bergsjön som jag bara kunde hoppa in i. Men riktigt så var det ju inte. Vi bestämde oss i alla fall för att för att försöka bygga ett, säger Ahmed Ali, som är lagets ”gamling” med sina 32 år.


Nu två år senare vet vi att det gick och Bergsjön SK (tidigare Somaliska SK) har en innebandysektion med ett herrlag med killar från 15 år, en grupp med träning för tjejer och en för barn mellan sju och tio år.


Att starta från början och med ett lag där alla är nybörjare har sitt pris. Efter första säsongen i division 6 hade de 23 gjorda mål och 541 insläppta. Men sedan dess har det gått framåt och laget i Bergsjön har inspirerat andra. Snart växte det upp lag med bland annat nyanlända ungdomar i Kärra, Kungälv och Lerum och 2016 arrangerades för första gången Welcome Cup, en innebandyturnering för ensamkommande och nyanlända.

– Det året vann vi turneringen. Det var en stor seger för oss och ett bevis på att träningen gett resultat och att vi utvecklats. Nu spelar lagen från cupen i en unik innebandyserie, First League, en nybörjarserie där lagen möter varandra på mer lika villkor, säger Pontus Berger.

Och minst lika viktigt som framgångarna på spelplanen är att följa killarnas utveckling. En håller på att utbilda sig till elektriker och flera har blivit föreningsdomare.


– Jag tror att idrott och föreningsliv kan bli en dörröppnare. Vidga ungdomarnas syn på samhället, sig själva och vilka möjligheter som finns, säger Pontus Berger, som också välkomnar fler föräldrar till träningarna.

Tillsammans med två andra personer har Pontus Berger fått ta emot utmärkelsen Årets vardagshjälte av Göteborgs stad. Han är också nominerad som Årets eldsjäl 2019 i kategorin Integration. Priset avgörs den 14 mars.


Läs mer om Bergsjön 2021: www.bergsjon2021.se