Praktikanter guidar och skapar offentlig konst

Trots covid-19 har Helsingborgs stad lyckats ordna rekordmånga sommarpraktikplatser för ungdomar genom ett förvaltningsövergripande samarbete. En av förvaltningarna är kulturförvaltningen, där de båda projekten Kul i Slottshagen och LandArt gjort det möjligt för ungefär 70 ungdomar att praktisera under sommaren.


#kulislottshagen #landart #helsingborg #sommarpraktik
Framför Kärnan i Helsingborg finns sommarpraktikanterna på plats för att bistå besökare och invånare med information, guidning eller låna ut spel. Foto: Göran Svensson

– Vi tog oss an utmaningen att hitta annorlunda lösningar för att ta emot arbetssökande ungdomar i sommar. Det var med glädje vi presenterade att vi lyckats ta emot ungefär 70 sommarpraktikanter. Praktiken hos oss innefattar ett 50-tal platser inom projektet LandArt samt 20 platser inom Kul i Slottshagen, säger Mats Hallberg, biträdande förvaltningschef, kulturförvaltningen Helsingborgs stad.


I centrala Slottshagsparken har en stor container placerats som besökspunkt för information och aktiviteter under begreppet Kul i Slottshagen. Praktikanternas uppdrag är att erbjuda besökare guidade turer, låna ut spel som till exempel kubb och badminton och informera om annat som finns att göra i staden. Ungdomarna inledde praktiken med att lära sig olika guidningstekniker och få ingående kunskap om Helsingborgs historia.

– Det här är bra och omväxlande aktiviteter för sommarlovslediga ungdomar. De står för guidning, agerar infopoint och hjälper till med lekar för besökare i området. Det känns bra att kunna bidra med det här under rådande omständigheter, säger Louise Kristiansson, ansvarig för ungdomarna i Slottshagsparken. 


Helsingborg är en stad där man är stolt över sin offentliga konst. Tillsammans med konstnärerna Jeanette Gostomski, Ward Zaraa, Nawras Korbaj och Samir Jawad ser ett 50-tal ungdomar till att det blir ännu mer konst i Helsingborg. I deras praktik ingår nämligen att tillsammans med konstnärerna skapa platsspecifik konst på utvalda platser. Samtliga konstverk kommer att stå kvar minst en säsong och vissa av dem blir till och med permanenta inslag i Helsingborg stadsbild.


Projektet påbörjades 6 juli och avrundas med vernissage 14 augusti. Den gemensamma nämnaren för konstverken är temat LandArt och de fyra konstnärerna bakom verken för med sig sina egna berättelser.


– Det här kommer att resultera i spännande verk på de olika platserna där ungdomarna är med och skapar i sin egen stad, säger Christel Molin, projektledare för LandArt.

LandArt är ett förvaltningsövergripande projekt från Helsingborgs stad med kulturförvaltningen, stadsbyggnadsförvaltningen, arbetsmarknadsförvaltningen, miljöförvaltningen och fritidsförvaltningen.