Popupsommar i Boden – succén kommer tillbaka

I Boden poppar det upp musik, dans och teater vid minst 50 småskaliga evenemang runt om i kommunen under sommaren. “Vi ställer inte in, vi ställer om”, säger arrangören.

Linnéa Byberg, eventproducent på Bodens kommun, tycker det fina med Popupsommar är att så många föreningar, organisationer och företag samlas inom konceptet för att visa hur mycket som händer i Boden under sommaren.
Linnéa Byberg, eventproducent på Bodens kommun, tycker det fina med Popupsommar är att så många föreningar, organisationer och företag samlas inom konceptet för att visa hur mycket som händer i Boden under sommaren. Foto: Cecilia Egefjord Ågren/Bodens kommun

Konceptet Popusommar gjorde succé i Boden 2020 och är nu tillbaka. Grunden till konceptet kom från nödvändigheten att ställa om från få storskaliga folkfester till många små, nära och smittsäkra kulturupplevelser runt om i hela kommunen.


– Det som var bra var ju att det verkligen blev något som hände i hela Boden. Kulturarrangörer både i centralorten och i byarna gjorde superfina insatser för att möjliggöra för kultur och ännu tryggare mötesplatser. Det vi lärde oss var att det går att göra väldigt mycket. När man tänker tillsammans och ställer om och är påhittig går det att göra nästan vad som helst i Boden. Det finns en otrolig vilja och drivkraft i våra föreningar till att möjliggöra för upplevelser, säger Linnéa Byberg, eventproducent på Bodens kommun.

Under perioden 26 juni till 1 augusti arrangeras en lång rad småskaliga kulturevenemang under paraplyet Popupsommar i Boden 2021. Det blir dans för små och stora barn, musik både på restauranger och ute i byar, teater för stora och små, allsång på särskilda boenden och mycket mer. I dagsläget finns 50 programpunkter men fler aktiviteter läggs till efter hand.


– Vi vill att Boden ska vara en attraktiv sommarstad och att vi som hemestrar här ska få en fin upplevelse och sommarminnen. Sen handlar det också mycket om att hjälpa våra företag att överleva, säger Linnéa Byberg, eventproducent på Bodens kommun.


Evenemangen under Popupsommar i Boden äger rum på en mängd olika platser. Förra året gjordes till exempel en dansföreställning på Försvarsmuseum.
Evenemangen under Popupsommar i Boden äger rum på en mängd olika platser. Förra året gjordes till exempel en dansföreställning på Försvarsmuseum. Foto: Josefin Wiklund/Bodens kommun

Alla evenemang kommer att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer och kommer bland annat att äga rum på restauranger, hembygdsgårdar, caféer i byar, Stadsparken och hembygdsområdet i centrum.


– En lärdom från i fjol är att våra arrangörer nu vet hur man undviker köbildning, hur man möblerar på ett sätt som minskar trängsel och hjälper människor att hålla distans. Vi har lärt oss mer så det blir ännu enklare den här sommaren, säger Linnéa Byberg.

Bodens kommun är huvudarrangör och genomför Popupsommar i samverkan med en mängd olika föreningar, företag och organisationer. Linnéa Byberg vill fånga upp allt som händer under perioden, så alla som planerar aktiviteter får gärna höra av sig till evenemang@boden.se. Det kan vara allt från kubbturnering till våffelcafé, loppisar eller cykellopp.


– Det fina med Popupsommar är ju att det är så många som går samman, så många föreningar som har planerade aktiviteter och kliver in under paraplyet för att visa hur mycket som händer i Boden under sommaren, säger Linnéa Byberg.