Poesi hamnar på gatan när Göteborg får nya brunnslock

Rikta blicken mot gatan och få en dikt på vägen. Det kan göteborgarna snart göra när Göteborgs Stad nu byter ut gamla brunnslock mot nya med poesi på. En bra anledning att stanna upp en stund.


#poesilock #linaekdahl #poesipågatan #konstpågatan #göteborg #brunnslock
Lina Ekdahl är den första poeten som blir publicerad på Göteborgs nya brunnslock. 133 stycken läggs ut med start 20 mars. Under kommande år blir det ännu fler poesilock med andra poeter. Bilder: Göteborgs Stad

Istället för att bara ersätta brunnslocken rakt av har förvaltningen Kretslopp och vatten tagit tillfället i akt och bjuder göteborgarna på konst i form av brunnslockspoesi. Satsningen är en del av jubileumssatsningen Rain Gothenburg. De nya brunnslocken kommer att ha ingjutna dikter skapade speciellt för tillfället av flera olika poeter. Först ut är Lina Ekdahl, vars dikt Fakta kommer att finnas på 133 brunnslock.


– När jag fick frågan om jag ville skriva en dikt för brunnslock blev jag glad. Själva tanken på att dikten inte skulle placeras på en speciell ”fin poesiplats” utan mitt i det pågående livet var mycket lockande, säger Lina Ekdahl.

De första 133 brunnslocken kommer att bytas ut under 2020 och läggas på olika platser runt om i hela Göteborg. Under kommande år ska ännu fler brunnslock bytas till nya med dikter av andra poeter.


– Genom att använda en tidigare outnyttjad yta för konst tar vi poesin till platser dit den annars sällan når och bidrar till en mer upplevelserik stad. Samtidigt vill vi sätta fokus på regnet och hur vi hanterar det i staden. Brunnslocken har ju en koppling till de utmaningar Göteborg står inför när det gäller att hantera de ökande regnmängder som följer i klimatförändringarnas spår, säger Jens Thoms Ivarsson, Creative Director, Kretslopp och vatten, Rain Gothenburg.


Vem som blir Göteborgs brunnslockspoet 2021 avgörs genom en tävling senare i vår. Vinnaren kommer att presenteras i samband med Bokmässan i september.​