Växande cykelintresse får Piteå att inventera leder

Intresset för aktiva naturupplevelser är en stark trend och cykelintresset ökar både i Sverige och internationellt. Även i Piteå är intresset stort, de aktiva cyklisterna är många och nya cykelleder skapas. I projektet Cyklande Piteå – MTB och cykelleder i Piteå ska utbudet av leder inventeras så att cykling kan bli ännu ett inslag i Piteås besöksnäring.


#cykelpiteå #mtb #piteå #cyklandepiteå
I Piteå ska alla befintliga cykelleder samlas och marknadsföras på ett ställe för att göra det lättare för både Piteåbor och besökare att hitta lederna. Foto: Free-Photos, Pixabay

Det finns många eldsjälar som skapar nya cykelleder, främst för mountainbike, i skogarna runt Piteå. Även utanför staden finns stora möjligheter till rolig cykling. Men för att Piteåborna och besökare ska hitta till lederna måste de skyltas och läggas in i kartor. Först då blir Cykelpiteå attraktivt och tillgängligt för allmänheten.

Projektet Cyklande Piteå – MTB och cykelleder i Piteå startade 2017 och är uppdelat i flera faser. Nu har det kommit fram till steg 2 som sträcker sig fram till 2021. I projektet ligger fokus på att samla och marknadsföra befintliga cykelleder, inte att skapa nya.


– Tanken bakom projektet är att skapa bättre förutsättningar för att fler ska hitta ut och uppleva naturen med cykel. Det känns fantastiskt roligt. Kanske kan vi utveckla Vandra i Piteå-kortet till en cykelvariant där vi lyfter fram fina utflyktsmål som man kan nå med cykel, säger Terese Lindbäck, projektägare hos kultur, park och fritid.


Med en samlad information om cykelmöjligheterna i Piteå – både leder, depåer och uthyrningsmöjligheter – ökar också förutsättningarna för landsbygdsutveckling genom affärs- och produktutveckling av cykelturism.

– Det finns entusiaster som gör nya leder löpande, både stadsnära och i byarna. Det vore toppen om vi kan samla det totala utbudet och visa upp att Piteå är en riktig cykelstad, säger Terese Lindbäck.


Hon uppmanar de som skapat leder att höra av sig, så att lederna kan integreras i det material som projektet ska ta fram i form av kartor och informationsmaterial.