Pausgympa sätter Sverige i rörelse

Uppdaterat: 31 mars 2020

Redan innan covid-19 var många personer alltför stillasittande under arbetsdagen och nu ökar den risken i och med att allt fler jobbar hemma. Svensk Gymnastik vill sätta Sverige i rörelse och har därför tagit fram flera pausgympafilmer som kan användas för att skapa rörelsepauser i vardagen.

#pausgympa #sättsverigeirörelse #gymnastikförbundet #svenskgymnastik
Det krävs bara en liten tidsinvestering för att må bättre menar Irene Samuelsson på Gymnastikförbundet. Svensk Gymnastik vill bidra till fler rörelsepauser under arbetsdagen och har därför tagit fram ett antal olika pausgympafilmer som stöd. Foto: Gymnastikförbundet

Människan är inte byggd för att sitta still så mycket som vi gör idag. Vi sitter mycket och länge på våra arbetsplatser, men till stor del även hemma på fritiden. Att sitta för mycket kan orsaka trötthet, huvudvärk och spänningar i nacke, axlar och rygg och det gör oss allt stelare i hela kroppen.


För att underlätta i vardagen delar Gymnastikförbundet med sig av ett antal pausgympafilmer som alla kan använda för att skapa rörelsepauser i vardagen. Filmerna ligger på Youtube, är enkla och kan användas av de allra flesta.


– När du kommer upp och rör dig en stund händer det mycket i kroppen och knoppen. Du blir både piggare och gladare, och du ökar blodtillförseln i kroppen, förbättrar tankeförmågan och minnet. Du känner dig lite mer rörlig av bara en kort rörelsepaus på ett par minuter. En ganska liten tidsinvestering kan få dig att må mycket bättre, säger Irene Samuelsson på Gymnastikförbundet.

Under livets gång tappar vi hela tiden muskelmassa och det blir värre om vi inte använder våra muskler. För att hålla kroppen frisk längre gäller det helt enkelt att ligga steget före för att försöka bibehålla och bygga upp styrkan i kroppen.


Sök upp Gymnastikförbundet på Youtube och klicka på deras spellista Gruppträning & Pausgympa så hittar du alla filmer, eller använd den här länken.