Patrik Sjöberg blir hedersdoktor vid Malmö universitet

Patrik Sjöberg, världsberömd höjdhoppare och djupt engagerad mot sexuellt utnyttjande av unga inom idrotten, utnämns till hedersdoktor vid Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet.


Patrik Sjöberg blir hedersdoktor vid Malmö universitet. Foto: Malmö universitet

Patrik Sjöberg för idag en hängiven kamp för att barn och unga ska ha rätt till en trygg tillvaro utan sexuella övergrepp.


– Jag är otroligt stolt över att bli hedersdoktor vid Malmö universitet. Det känns som den finaste utmärkelsen jag fått och det stärker mig att fortsätta jobba för ökad medvetenhet om barns och ungas utsatthet inom idrottsrörelsen och andra organisationer, säger Patrik Sjöberg.

Patrik Sjöberg har en fantastisk idrottskarriär bakom sig med mängder av medaljer från svenska, europeiska och internationella tävlingar. Inte minst VM-guld i Rom och flera silver från OS i Los Angeles och Barcelona på 1980- och 1990-talen. Ändå är det inte de lysande idrottsprestationerna som ger Patrik Sjöberg hans anseende idag.


Efter att ha lämnat livet som högpresterande idrottsutövare, projektledare i Brasilien och studier vid Göteborgs universitet har han gett ut två böcker. Den senaste, Det du inte såg från 2011, var en svidande uppgörelse med livet inom idrotten och framförallt av att ha blivit sexuellt utnyttjad av sin friidrottstränare Viljo som han hade stort förtroende för.

– Boken fick ett enormt genomslag. Under arbetet med boken förstod jag att jag ville ägna resten av mitt liv åt att bekämpa sexuellt utnyttjande av barn och unga. Det är ett jobbigt ämne som ingen vill tala om, men vi ”överlevare” inser betydelsen av att föra upp det till ytan, säger Patrik Sjöberg.


I motiveringen till hedersutnämningen står det: ”… i ditt arbete med barns rättigheter inom idrotten i förhållande till sexuella trakasserier och övergrepp har du gjort det möjligt för andra att säga ifrån och omöjligt för idrottsföreningar att blunda för frågan.”

Idag reser Patrik Sjöberg land och rike runt för att informera och öka medvetenheten inom kommuner, idrottsrörelser, företag, föräldraföreningar, civilsamhället med mera.


– Sexuellt utnyttjande är ett av våra stora samhällsproblem och där barn och unga finns kommer det alltid dyka upp pedofiler. Vår uppgift är att lyssna, förebygga, upptäcka, åtgärda och tala om problemen. Många har varit blinda alltför länge, säger Patrik Sjöberg.