Parasporten ska blir mer lönsam

Parasport Sverige inleder ett nytt samarbete med Handelshögskolan i Stockholms Center for Sports and Business för att lyfta organisationen under dess förändringsresa. Ambitionen är att parasportens elit ska prestera på en högre nivå och sporten bli mer lönsam.


Anna-Carin Ahlquist under Paralympics 2016 där hon tog hem ett brons. Foto: Parasport Sverige

Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté (Parasport Sverige) organiserar idrott för personer med rörelsehinder, synskada och funktionsnedsättning inom 19 olika idrotter. Förbundet leder också arbetet med Special Olympics, som är bredd- och motionsidrott för personer med intellektuella funktionsvariationer.


– Svensk Parasport står för en av idrottens absolut mest dynamiska miljöer och har därför enorm utvecklingspotential inom många områden. När vi nu inleder ett samarbete med Center for Sports and Business ger det rörelsen ännu mer potential att under kommande år göra banbrytande framsteg, inte minst sett till kommersialisering, säger Johan Strid generalsekreterare för Parasport Sverige.

Handelshögskolans Center for Sports and Business vill i nära samarbete med svensk idrott utveckla den ”svenska modellen” för att skapa ekonomiskt uthålliga ligor och klubbar.


– Parasporten är inne i en extremt intressant förändringsfas. Balansen mellan det ideella och kommersiella är en strategisk fråga som svensk idrott måste prioritera. Parasport har de senaste åren stått bakom många spännande initiativ och vi är stolta och glada över att få vara med på denna resa, säger Martin Carlsson-Wall, Associate Professor och forskningsledare på Handelshögskolans Center for Sports and Business.