Para-EM 2019 i bordtennis till Helsingborg

Sverige tillhör världstoppen inom parabordtennisen och nu får de svenska stjärnorna chansen att tävla på hemmaplan i samband med att 2019 års Europamästerskap avgörs i Helsingborg.


Spelplats för Para-EM 2019 är Helsingborg Arena. Foto: Håkan Dahlström

Som ett led i en långsiktig strategi för att synliggöra bordtennisen i Sverige och få den att växa arrangerar Svenska Bordtennisförbundet Para-EM 2019 i Helsingborg. Efter en oviss ansökningsprocess drog Helsingborg längsta strået i konkurrens med danska Vejle samt Granada i Spanien. Helsingborg Arena visade vid den officiella inspektionen upp sig från sin bästa sida där tillgängligheten för parabordtennisspelare är mycket hög, vilket var en av de avgörande faktorerna. Hos Svenska Bordtennisförbundet är stämningen givetvis hög.


– Vårt paralandslag tillhör de starkaste i världen och har länge signalerat att de gärna skulle se ett mästerskap på hemmaplan. 2019 är ett mycket viktigt år i och med att Paralympics i Tokyo 2020 står för dörren. Det gör att vi är tämligen säkra på att startfältet blir av yppersta toppklass, säger Petra Sörling, ordförande i Svenska Bordtennisförbundet.

Hon ser även fram emot att återigen samarbeta med Helsingborg. Senast det hände i internationella sammanhang var vid Veteran-EM 2017 vilket blev en succé.


– I såväl kommunen som den lokala klubben, BTK Rekord, finns väldigt mycket kunskap och erfarenhet vilket gör att det känns tryggt men också spännande med ett fortsatt gott samarbete. Vi har även förhoppningar om att kunna sluta ett längre samarbetsavtal kring ytterligare evenemang i staden eftersom det följer vår framtidsstrategi där långsiktighet, hållbarhet och tillväxt är våra ledstjärnor, säger Petra Sörling.


Para-EM kommer spelas 15–22 september 2019 i Helsingborg. Arrangören räknar med att cirka 500 spelare och ledare från hela Europa kommer vara på plats och delta i tävlingen.

– Svenska Bordtennisförbundet arbetar efter en offensiv strategi när det gäller internationella evenemang i Sverige. Vi åtnjuter ett högt anseende ute i bordtennisvärlden som arrangörer och vi är också övertygade om att det skapar många goda synergieffekter. Vi söker därför kontinuerligt samarbeten med fler destinationer kring andra evenemang och ser framtiden an med stor tillförsikt, säger Petra Sörling.