Årets O-Ringen flyttas till 2021

Årets O-Ringen i Uppsala skjuts fram till nästa sommar med anledning av coronapandemin. Alla som redan anmält sig behåller sina startplatser. Samtidigt skjuts efterkommande tävlingar ett år framåt.


#oringen2020 #oringenuppsala #svenskaorienteringsförbundet
De som redan anmält sig till O-Ringen 2020 behåller sina startplatser till 2021 och Svenska Orienteringsförbundet hoppas och tror på att alla vill vara med då. Foto: Svenska Orienteringsförbundet

O-Ringen har arrangerats varje år sedan starten 1965. Årets tävlingar skulle ha avgjorts i Uppsala 19–25 juli, men på grund av pågående smittspridning och den osäkra prognosen framåt flyttas tävlingarna till 25–31 juli nästa år. Beslutet föregicks av att styrelserna i O-Ringen AB och Svenska Orienteringsförbundet noggrant analyserade olika alternativ.


– Inledningsvis vill jag säga hur tacksam jag är för all den förståelse vi möter i pågående coronakris. Läget är just nu mycket tufft för de flesta arrangörer. Lyckligtvis upplever vi ett stort engagemang och en avgörande välvilja från såväl deltagare, partners som arrangörer. Det är fantastiskt att se hur alla är beredda att ta sitt ansvar för att O-Ringen, svensk orienterings flaggskepp ska kunna segla vidare, säger Maria Krafft Helgesson, ordförande för Svenska Orienteringsförbundet som äger O-Ringen.

Samtidigt säger hon att det var ett väldigt tråkigt beslut att fatta, men att det i rådande situation inte fanns något rimligt alternativ. O-Ringen är ett av Sveriges största idrottsevenemang och arrangörer, samarbetspartners och deltagare måste få besked i rimlig tid om tävlingarna blir av eller inte.

En förutsättning för flytten av tävlingarna i Uppsala var att även arrangemangen kommande år – Åre 2021, Smålandskusten 2022 – kan hoppa ett år framåt, och så blir nu fallet. Diskussioner förs även med Jönköping 2023 och Göteborg 2024. För att klubba det historiska beslutet behövdes även en hållbar ekonomisk plan.

– Det säger sig självt att ett helt verksamhetsår utan de vanliga intäkterna från O-Ringen blir oerhört kostsamt för svensk orientering. Utan åtgärder handlar det om en skillnad på 15–20 miljoner kronor jämfört med ett normalår. Efter diverse åtgärder landar kostnaderna på 8–10 miljoner. Det är väldigt mycket pengar i förhållande till vår verksamhet och den senaste tiden har vi vridit och vänt på allting, både på O-Ringen och Svenska Orienteringsförbundet, för att se hur vi bäst hanterar situationen. Tillsammans har vi nu hittat en bra plan framåt, säger Maria Krafft Helgesson.

Planen innebär permitteringar och en rad andra besparingsåtgärder, men det kan även krävas ägartillskott eller lån för att klara O-Ringens likviditet. En viktig förutsättning är också att årets anmälningar flyttas med till nästa års arrangemang. Hittills har totalt 9300 anmälningar gjorts och de som är anmälda behåller alltså sin startplats till sommaren 2021.

– Vi räknar med att den absoluta merparten av de redan anmälda vill vara med på festen 2021, det ingår i kalkylen. De flesta som anmäler sig tidigt är trogna O-Ringen-besökare och orienterare som vill uppleva O-Ringen varje år, säger Krafft Helgesson.