Nytt boendekomplex byggs mitt i Åre

Den 40 år gamla Kabinbanan i Åre kommer att rivas till förmån för lägenheter, kommersiellt boende, restaurang, butik och skidåkning i centrum. Med en total byggyta på 14 500 kvadratmeter plus garage blir det ett av Skandinaviens modernaste boendekomplex i ski in-ski out-läge.


Arkitektfirman Krook & Tjäder har ritat den nya anläggningen i Åre som ska byggas där kabinbanan nu ligger. Bild: Krook & Tjäder

Platsen med Åres skidanläggning har varit underlag för vidare exploatering under en längre tid, vilket resulterade i en arkitekttävling för att få in förslag. Vinnarna blev Krook & Tjäder.


– Krook & Tjäder vet hur hotell funkar samtidigt som de är duktiga gestaltande arkitekter. En fin kombination av estetik och logistik helt enkelt, säger Christer Larsson, fastighets- och exploateringschef på SkiStar Åre/Vemdalen.


Krook & Tjäder har ett kontor i Östersund vilket underlättar i arbetsprocessen. Projektet går under arbetsnamnet SkiStar Lodge Åre och kommer att innehålla upp till 170 lägenheter, butiksytor, restaurang och över 300 inomhusparkeringar.


– Utsikten över Åre by, Åresjön och närliggande fjäll är magisk med ett klockrent Ski in ski out-läge. Vi har tagit fram ett förslag som smälter in fint i miljön samtidigt som det innehåller all modern bekvämlighet som krävs av en skidanläggning av den här kalibern, säger Pontus Orrbacke, arkitekt på Krook & Tjäder.