Nyanlända öppnar sina nätverk

I samarbete med projektet Golf för nya vänner.

Projektet Golf för nya vänner ökar takten – mitt i coronapandemin. Med stöd från Allmänna Arvsfonden och RF, Riksidrottsförbundet, plockar vi klubb för klubb som inser värdet av att få in nyanlända och delvis etablerade i gemenskapen: Stolthet bland medlemmarna över att bidra till ökad samhällsnytta, bättre kontakter med kommunen och lättare att få värdegrundsbaserade sponsorer. Och vi får god hjälp.


#golfförnyavänner #snöågolfklubb #skånskagolfförbundet #svenskagolfförbundet #integrationsprojekt #golf
Kalle Björklund och kollegan Jonas Skoglund (t v) till­sammans med tre av de nyanlända som fått chansen att prova på golf och komma in i det svenska samhället via golfanläggningen (fr v): Mohammad Kawa, Hevin Hamo och Mohamad Attar. De två sistnämnda kom till Sverige, Dalarna och Vansbro från Syrien 2019. Foto: Thomas Björn, Idrottens Kraft

Universitetsläraren Kadir Colakoglu, som flytt med sin familj från Turkiet och landat i Malmö, fick chans att prova på golf på Malmö Burlöv Golfklubb – något som visade sig passa den tidigare elitspelaren i bordtennis perfekt! Inte nog med att Kadir tog Grönt kort och numera är medlem i klubben, han öppnade också dörren till Turkiska Akademiska Föreningen i Malmö där ytterligare nyanlända turkar räckte upp handen. De tog i sin tur med sig sina barn som efter att ha deltagit i sommargolfskolan nu spelar vidare med målet att bli medlemmar. Nu väntar vi bara på att fruar och sambor ska prova på också.

Men historien slutar inte där. På direkt fråga om Kadir hade kontakt med några andra turkiska föreningar i Sverige svarade han ”Ja!”. Så nu är projektet Golf för nya vänner på väg att etablera sig i Borås.

Nyanländas nätverk har för oss i projektet varit en dold resurs som vi inte kände till. Projektets idé var ju att vi i golfen skulle öppna våra nätverk – inte tvärtom! Nu hoppas vi att andra nationaliteter ska vakna till och öppna dörren till sina nätverk – och att nyanlända kvinnor hänger med till en idrott där jämställdhet står högt på agendan.

I Vansbro i västra Dalarna har man också hakat på Golf för nya vänner. Inom ramen för Svenska Golfförbundets projekt har läraren och eldsjälen Kalle Björklund fått 31 nyanlända att prova på – varav över hälften tjejer och kvinnor!

Under våren har det vimlat av nya, golfintresserade på Snöå Golfklubb – som bedrivit en coronasäkrad verksamhet utifrån Folkhälsomyndighetens och Svenska Golfförbundets riktlinjer om avstånd, handsprit och engångshandskar. En del av nybörjarna kommer från helt andra kulturer än den svenska. Integration och inkludering på riktigt med andra ord.

Gemensamt för dem alla, förutom att de är nyfikna på idrotten golf som är helt ny för de flesta av dem, är att de utbildar sig på Vansbro Utbildningscenter – antingen går de på gymnasiet eller läser svenska på SFI, Svenska För Invandrare.

Förresten, de har en sak till gemensamt: Kalle Björklund. Han är lärare på skolan sedan 20 år tillbaka, tillika ideell ledare på Snöå Golfklubb. Han har frågat alla 31, varav 16 tjejer och kvinnor, om de är intresserade av att komma till klubben och testa på golf.

– Golfen och golfanläggningen är ett bra ställe att visa framfötterna på, skapa nya vänner och nya nätverk. De flesta är glada, snälla och trevliga människor som gillar att bjuda på fika. Det fungerar bra, berättar Kalle Björklund och fortsätter:

– Det är bra för de nyanlända som får ett nytt intresse, bra för klubben som kan få nya medlemmar och bra för kommunen som får in nyanlända i ett positivt sammanhang.

#golfförnyavänner #snöågolfklubb #skånskagolfförbundet #svenskagolfförbundet #integrationsprojekt #golf
Hevin Hamo och Mohamad Attar tränar puttning, medan fotograf Martin Flink samlar in material till Golfförbundets film om satsningen på nyanlända på Snöå Golfklubb i Vansbro, västra Dalarna. Foto: Thomas Björn, Idrottens Kraft

Att utbilda golfare kostar pengar. Finansieringen kommer dels från projektet Golf för nya vänner som drivs av Skånes Golfförbund i samarbete med Svenska Golfförbundet och med finansiering från Allmänna Arvsfonden, dels från RF, Riksidrottsförbundet och RF-SISU Dalarna.

– Projektledaren för Golf för nya vänner, Rickard Balcke, hjälpte mig med ansökan till RF-SISU-distriktet som behandlade ansökan snabbt och gav oss medel lika snabbt. Det var en förutsättning för att detta skulle bli av. Snöå Golfklubb är en liten golfklubb och har inga möjligheter att ligga ute med pengar, förklarar Kalle Björklund.

Syftet med projektet Golf för nya vänner är att hjälpa nyanlända och delvis etablerade att få nya vänner och nya nätverk genom golfklubben och golfanläggningen. Kontakter som i förlängningen förhoppningsvis ska leda till praktikplats eller rent av ett arbete. Ett 15-tal golfklubbar i södra Sverige, varav de flesta i Skåne, är igång eller på väg att komma igång. Projektet sprider sig sakta men säkert upp över landet.

– Vi har bra verksamhet på alla klubbar som är igång, men Snöå Golfklubb med Kalle Björklund i spetsen sticker ut. Ingenstans i Sverige har vi gått så fort från ord till handling – och ingenstans har vi heller så många tjejer och kvinnor i träning. Det är extra roligt eftersom vi i golfen också bedriver en stor satsning på ökad jämställdhet kallad Vision 50/50, säger Rickard Balcke, projektledare för Golf för nya vänner på Skånes Golfförbund.

Stina Munters (C), kommunalråd i Vansbro kommun, är entusiastisk gällande satsningen:

– Det här projektet kan inspirera andra föreningar till att göra samma sak. Det bästa är att jag tror att det är en vinst för alla – att man får se att detta är jätteschysta människor och tänker att det är kul att vi kan förena våra olika nationer på en golfbana, som kanske inte är den första sporten man tänker på när det gäller integration.

I början av juli spelades två kortare filmer om satsningen på Snöå in. Se dem här.


Thomas Björn