Nyanländ frälst på golf i kyrkosamarbete

Uppdaterat: 10 sep. 2021

I samarbete med projektet Golf för nya vänner.*

I Kävlinge i Skåne samarbetar golfklubben och Svenska kyrkan för att få in unga nyanlända i samhället med hjälp av golfen. Hakim Haydari från Afghanistan är en av dem – han är helt frälst på det för honom nya spelet.


Hakim Haydari från Afghanistan har hittat golfen och fått nya vänner tack vare ett samarbete mellan Kävlinge Golfklubb och Svenska kyrkan.
Hakim Haydari från Afghanistan har hittat golfen och fått nya vänner tack vare ett samarbete mellan Kävlinge Golfklubb och Svenska kyrkan, Lackalänga-Stävie församling. ”Golfen betyder mycket för mig och min fritid”, säger Hakim. Foto: Thomas Björn

Lördag i slutet av augusti på Kävlinge Golfklubb, strax norr om Malmö. Sommaren samlar sig för att dra sin sista suck, men fåglarna kvittrar i kör för att få igång brittsommaren till glädje för medlemmar och gästspelare.


På driving rangen står två killar som sticker ut – men ändå inte. Hakim Haydari, 23, från Afghanistan och Ibrahim Al Dandal, 21, från Syrien svingar för fullt. Deras kulturella bakgrund är en ovanlig syn inom golfen – även om det hänt mycket de senaste åren bland annat tack vare Svenska Golfförbundets satsning Golf för nya vänner tillsammans med Skånes Golfförbund, med stöd av både Allmänna Arvsfonden och RF, Riksidrottsförbundet.

Både Hakim Haydari och Ibrahim Al Dandal har varit i gång i cirka ett och ett halvt år och de har tagit Grönt kort – golfens ”körkort”. Därmed får de gå ut på banan och spela. Hakim Haydari kom till Sverige, Skåne och Kävlinge under den stora flyktingvågen 2015. Han blev frälst på golf direkt han fick prova denna nya idrott, och tränar både gärna och ofta.


– Jag trivs bra i Sverige och tycker det är roligt att spela golf. Det betyder mycket för mig och min fritid. Golf är favoritspelet för mig. Det är roligt att spela, bra motion – det är perfekt för mig.


Ibrahim Al Dandal kom till Sverige från Syrien våren 2018.


– Jag spelar golf för att det är ett bra sätt att vara med mina kompisar, och få nya. Det bästa med golfen är att man ser fin natur och ser hur långt bollen går, utan att den kommer på någon. Min dröm är att bli en riktig spelare, en känd spelare.

Hakim Haydari får instruktion av den PGA-utbildade tränaren Harro Peetoom på Kävlinge Golfklubb, medan Ibrahim Al Dandal försöker på egen hand.
Hakim Haydari får instruktion av den PGA-utbildade tränaren Harro Peetoom på övningsgreenen på skånska Kävlinge Golfklubb, medan Ibrahim Al Dandal försöker på egen hand. Foto: Thomas Björn

Vägen in i golfen gick via Svenska kyrkan där Jan Berglund, som arbetar med integration i Lackalänga-Stävie församling, blev länken mellan killarna och golfklubben.


– Vi erbjöd läxhjälp och ville prova något nytt. Vår präst Hanna Mansten kontaktade Tobias [Klöfver], klubbchef på Kävlinge Golfklubb, för att höra om vi kunde samarbeta och få igång något projekt. Det visade sig att det redan fanns så vi kom rakt in i det, säger Jan Berglund och utvecklar varför golf är en bra idrott för nyanlända:


– Man lär känna andra, många svenskar, man hälsar på varandra inom golfen och känner igen folk. Det är bra för de nyanlända killarna.

Harro Peetoom från projektet Golf för nya vänner är PGA-utbildad tränare och har ansvarat för träningen av Hakim Haydari och Ibrahim Al Dandal, som är den andra kullen nyanlända i träning på Kävlinge Golfklubb.


– Att träna nyanlända är detsamma som att träna en svensk person. Skillnaden är språket – de förstår ofta inte så bra svenska – och att de aldrig varit i kontakt med golfen så de vet nästan ingenting om spelet, säger han och fortsätter:


– Samarbetet med Svenska kyrkan är trevligt, speciellt som att Jan [Berglund] är med varje gång. Han hjälper till mycket med pojkarna. En bra kontaktperson som är intresserad av golf är nyckeln till framgång för ett lyckat samarbete med Svenska kyrkan.


Klicka här för att se filmen från Kävlinge Golfklubb.


Text: Thomas Björn


* Golf för nya vänner är ett projekt som drivs av Skånes Golfförbund i samarbete med Svenska Golfförbundet – med medel från Allmänna Arvsfonden och RF, Riksidrottsförbundet. Golf för nya vänner ger nyanlända och delvis etablerade – det vill säga människor som varit i Sverige en tid – chansen att komma in i samhället med hjälp av golfklubben och golfanläggningen. Golf för nya vänner är en del i Svenska Golfförbundets värdegrundsarbete, tillsammans med bland annat jämställdhetssatsningen Vision 50/50 och paragolf.