Süleyman får nya vänner på Botkyrka Golfklubb

I samarbete med projektet Golf för nya vänner.*

På Botkyrka Golfklubb är alla välkomna. Något nyanlände turkiske medborgaren Süleyman Basa nappade på – och fick både ett nytt intresse och nya vänner.

Süleyman Basa kom till Sverige från Turkiet, fick chansen att prova på golf på Botkyrka Golfklubb – och fick nya vänner.
Süleyman Basa kom till Sverige från Turkiet, fick chansen att prova på golf på Botkyrka Golfklubb – och fick nya vänner. Nu siktar han på att ta Grönt kort, golfens ”körkort”, komma ut på banan och bli medlem i klubben. Foto: Katarina Low

– Jag följde med en turkisk vän och tycker att det är roligt. Jag hade inte provat på golf i Turkiet. Det här är första gången, berättar Süleyman Basa på bra svenska där han står i Botkyrka Golfklubbs inomhushall framför en stor bild av Tiger Woods, en av golfens största, och förtydligar för säkerhets skull:

– Jag spelar för att det är roligt, inte för att bli proffs.

Süleyman Basa bor i närliggande Tumba och ingår i en grupp av nyanlända turkiska medborgare som fått chansen att prova på golf inom ramen för projektet Golf för nya vänner, Skånes Golfförbunds och Svenska Golfförbundets satsning på nyanlända med stöd av Arvsfonden och RF-SISU, Riksidrottsförbundet.

Tipset om att prova på golf kommer från landsmannen Kadir Colakoglu som kom till Sverige 2017 och bor i Malmö. Han fick chansen att prova på golf på Malmö Burlöv Golfklubb, fastnade direkt för den för honom nya idrotten och är i dag medlem i golfklubben nära Rosengård – vilket Fritid & Park berättat om tidigare.

Magnus Elwin är PGA-instruktör och ansvarig för gruppen med nyanlända turkiska medborgare som lär sig spela golf.
Magnus Elwin är PGA-instruktör och ansvarig för gruppen med nyanlända turkiska medborgare. ”Mest imponerad är jag av deras vilja att lyssna och lära sig spelets grunder”, säger han. Foto: Katarina Low

Magnus Elwin är PGA-instruktör på Botkyrka Golfklubb och den som ansvarar för gruppen på plats. Efter ett par träningar utomhus är det dags för första inomhusträningen när Fritid & Park hälsar på en lördag i början av december.

Greppet, puttning och svingen gås igenom innan det är dags för spel i den simulator som klubben investerat i. När bollen träffar duken registreras det kraftfulla slagets längd och riktning. Süleyman Basa och hans turkiska vänner kan följa bollens färd i luften och se var den landar – långt och lite till höger.

– Golfen är välkomnande och en perfekt idrott för att komma in i gemenskapen. Alla är välkomna på golfklubben, oavsett ambitionsnivå. Mest imponerad är jag över den vilja som finns att lyssna och lära sig spelets grunder, säger Magnus Elwin.

Süleyman Basa och ytterligare ett par nyanlända turkiska medborgare har tränat golf på Botkyrka Golfklubb under hösten.
Süleyman Basa, längst till vänster, och ytterligare ett par nyanlända turkiska medborgare har tränat golf på Botkyrka Golfklubb under hösten och ser fram emot att ta Grönt kort till våren – och få nya svenskfödda vänner i golfklubben. Foto: Thomas Björn

Golf för nya vänner är ett treårsprojekt som går i mål vid årsskiftet 2021-2022. Syftet är att utveckla en metod för golfklubbarna att använda tillsammans med kommunen och det aktuella RF-SISU-distriktet för att välkomna nyanlända och delvis etablerade i föreningslivet. Målet är att de nyanlända och delvis etablerade ska komma in bättre i samhället med hjälp av golfklubbens nätverk.

Det är alltså snarare ett samhällsnytta-projekt än ett rekryteringsprojekt, även om det visat sig att många av de som provar på golf går vidare och tar Grönt kort, golfens ”körkort”, och blir medlemmar i golfklubben – som i många fall är en av de största idrottsföreningarna i kommunenen.

För att se filmen om de nyanlända turkiska vännerna på Botkyrka Golfklubb, klicka här.

Text: Thomas Björn

* Golf för nya vänner är ett projekt som drivs av Skånes Golfförbund i samarbete med Svenska Golfförbundet – med medel från Allmänna Arvsfonden och RF, Riksidrottsförbundet.Golf för nya vänner ger nyanlända och delvis etablerade – det vill säga människor som varit i Sverige en tid – chansen att komma in i samhället med hjälp av golfklubben och golfanläggningen. Golf för nya vänner är en del i Svenska Golfförbundets värdegrundsarbete, tillsammans med bland annat jämställdhetssatsningen Vision 50/50 och paragolf.