Ny idrottsarena i anrika Mölnlycke fabriker

Nu byggs Härrydas största idrottsarena i en gammal anrik fabriksmiljö i Mölnlycke fabriker. I september ska den gamla fabriksbyggnaden vara borta för att ge plats åt Wallenstam arena, hemmaarena åt Pixbo innebandyklubb, men även en arena för bland annat event och mässor.


I september tas det första spadtaget för Wallenstam arena i Mölnlycke fabriker. Illustration: Liljewalls arkitekter

I Mölnlycke fabriker växer en ny stadsdel fram med både bostäder och verksamheter som tar tillvara den gamla fabriksmiljön. Om drygt två år ska Wallenstam arena stå klar och boende börja flytta in. Arenan får en elva meter hög och 43 meter bred fasad i rödbrunt tegel, ljusa fasadskivor och glas. Materialen och färgerna liknar de kringliggande fabriksbyggnaderna och den nya arenans fasad kommer att smälta in i miljön.


– Det är en modern idrottsarena på insidan men det har samtidigt varit viktigt att det yttre behåller känslan av gammal fabriksmiljö. Bottenplattan i den gamla fabriken behåller vi också och vi har rödbrunt skärmtegel i fasaden för att påminna om gammal textilindustri som funnits här, säger Claes Johansson, arkitekten på Liljewalls arkitekter som ritat arenan. 

Den 3 200 kvadratmeter stora arenan kommer att ha två spelplaner. En glasad entré leder in till ett slags innetorg med luckor för biljettförsäljning, kiosker, souvenirbutik, rehabiliteringsgym och förråd. Entréhallen leder sedan in till den stora matchplanen och läktarplatser åt cirka 1 600 åskådare. På andra våningen finns passager från läktaren till en kafeteria och en utställningsyta. De ansluter till en stor balkong med utsikt över sjön Massetjärn.


Innanför matchplanen i den 85 meter djupa L-formade byggnaden, finns en nästan lika stor träningshall. De åtta omklädningsrummen, varav två är A-lagens egna omklädningsrum, fördelar sig på två våningsplan.


– Wallenstam arena ska vara en idrottsarena för träning, matcher och turneringar för spelare, tränare och åskådare i alla åldrar, säger Maria Hamrehjelm, fastighetschef i Härryda kommun.


Arenan kommer att kosta 115–120 miljoner kronor och beräknas vara klar 2021.