Nu är Dundret en del av nya Gällivare

Gällivare kommun har tagit över Dundret genom bolaget Dundret Gällivare Fjällanläggning AB. Förvärvsprocessen har pågått en längre tid och den 1 juli blev allting klart.


Den 1 juli tog Gällivare kommun över Dundret genom bolaget Dundret Gällivare Fjällanläggning AB. På bild fr.v. Mats Pettersson, kommunchef, och kommunalråden Birgitta Larsson, Jeanette Wäppling och Henrik Ölvebo. Foto: Yngve Johansson

Ett huvudskäl till att kommunen köpt Dundret är att trygga den tillgång som berget utgör. Inte minst tillgängligheten för alpin friåkning, träning och tävling för Gällivare Sportklubbs barn och ungdomar och kommunens skidgymnasium har varit viktiga drivkrafter men det finns fler skäl.


– Med den alpina fjällanläggning i världsklass som Dundret är i kombination med längdskidspår av yppersta internationella klass på Hellnerstadion har vi nu en helhet som kan förädlas ytterligare, säger kommunalrådet Birgitta Larsson.

I Dundret Gällivare Fjällanläggning AB ingår fastigheten Dundret 5:4 med bland annat sex liftar, byggnader för boende, affärsverksamhet och för drift.


– Dundrets fjällmiljö är en stark anledning att besöka Gällivare. Dundret är ett av Sveriges mest tillgängliga berg för såväl boende som besökare, det finns potential att stärka dessa fördelar. Med utvecklingen av Repisvaara kommer flera tusen personer att bo precis vid foten av fjället, säger Henrik Ölveno, kommunalråd.


Första steget blir att få en organisation på plats med ett första fokus på att se till att vintersäsongen 2019/2020 blir riktigt bra. Bolaget ber samtidigt om tålamod under den första tiden nu under sommaren innan allt är på plats.


Kommunalrådet Jeanette Wäppling uppmuntrar alla som har idéer och intresse av att utveckla Dundret att ladda inför hösten då det kommer att bjudas in till bred dialog och kreativa möten om hur Dundret på bästa sätt kan utvecklas både på kort och lång sikt.