Isstadion byggs om till norra Europas största inomhusarena

Tingvalla isstadion i Karlstad byggs om från utomhusarena till en modern inomhusarena för alla typer av issport. Det kommer att göra den till norra Europas största väderskyddade isyta.


#konstfrusenis #inomhusisarena #tingvallaisstadion
Tingvalla isstadion är idag en utomhusarena med drygt 12 000 kvadratmeter isyta. Nu byggs den om för att bli inomhusarena med plats för alla typer av isidrott. Hösten 2022 ska hela anläggningen stå färdig. Bild: Sweco

Nuvarande Tingvalla isstadion byggdes 1967 och är med sina drygt 12 000 kvadratmeter en av Europas största konstfrusna isytor. Isstadion ska med väggar och tak omvandlas från en utomhusarena till en modern inomhusarena med tre isytor – en bandyplan och två isrinkar. Här blir det plats för alla typer av isidrotter, som bandy, konståkning, skridsko, ishockey och allmänhetens åkning.


– En funktionell anläggning och social mötesplats som aktiva, motionärer och åskådare kan vara stolta över under lång tid framöver, säger Micael Johansson, projektledare i Karlstads kommun.


Stommen består av stål, där läktare och vissa delar byggs i limträ. En öppningsbar mellanvägg möjliggör en skridskobana av fullängd för tävlingar. På ståplatsläktaren finns plats för 1 500 åskådare. Det kommer också finnas omklädningsrum, föreningsytor och en stor entrédel med kafé och konferenslokaler.


För att nå en låg energiförbrukning kommer den värme som bildas från kylanläggningen som driver isarna att tas tillvara för att värma de tempererade lokalerna i arenan och producera varmvatten. Anläggningens tak förses med 300 kvadratmeter solceller.

Ombyggnaden görs av NCC tillsammans med Karlstads kommun i ett partneringsamarbete som inleddes i juni 2020. Sedan dess har parterna planerat och projekterat i en första fas för att komma överens om en riktkostnad för uppdraget och nu är entreprenadkontraktet tecknat.


– Genom partnering som samarbetsform har vi de bästa förutsättningarna att omvandla den anrika Tingvalla isstadion till en modern inomhusarena som bidrar till att utveckla det framtida idrottslivet för både föreningar och allmänheten i Värmland, säger Martin Smederöd, projektchef NCC Building Sweden.


Bandyplanen ska vara klar inför säsongsstart hösten 2021 och hela anläggningen ska vara färdigställd hösten 2022.