Nio föreningar får hjälp att förverkliga byggprojekt

Vinnarna i XL-Hjälpen är korade. Hrimfaxi Islandshästklubb och Vaggeryds Skid- och Orienteringsklubb är två av de nio föreningar som får hjälp att förverkliga sina byggdrömmar.


Tre nya läktare, två påstigningsramper, en skateramp, ett tak, ett utegym och broreparationer blir verklighet i höst för vinnarna i XL-hjälpen. Foto: XL-BYGG AB

Tidigare i år lanserade XL-BYGG ett långsiktigt initiativ för att fira att kedjan fyller tio år i Sverige. Med XL-Hjälpen stöttar XL-BYGG landets föreningar och klubbar i att förverkliga byggprojekt som de av olika skäl inte haft möjlighet att genomföra.


Under ansökningsperioden skickades över 2 000 nomineringar in och av dessa har juryn nu valt ut nio vinnare. Hrimfaxi Islandshästklubb i Kumla är en av dem. Klubben anordnar välbesökta ridtävlingar och önskade sig en publikläktare av XL-Hjälpen.


– Vi blev helt paffa när vi fick veta att vi vunnit, sedan glada och rörda. Föreningen får nu en komplett anläggning med en bra läktare för publiken att sitta på plats tillsammans, vilket framåt bidrar till en ännu djupare sammanhållning och förståelse för sporten, säger Lena Ehrling, ordförande för ridklubben sedan 1997.


Under det omfattande juryarbetet har särskild vikt lagts vid projekt som leder till ökad tillgänglighet och inkludering. Andra kriterier juryn bedömt på är koppling till hälsa och rörelseglädje samt nytta för civilsamhället. Alla dessa återfanns i Vaggeryds Skid- och Orienteringsklubb som önskade sig ett nytt tak till klubbstugan.

– När vi såg att det hade kommit in över 2 000 nomineringar trodde vi aldrig att vi skulle vinna. Vi blev minst sagt glatt överraskade när vi fick vinnarsamtalet, säger Ingemar Emilsson som nominerade Vaggeryds SOK.


Snart sätter arbetet med att realisera de vinnande byggplanerna igång. Övriga vinnare i XL-Hjälpen och deras önskade projekt:

  • Emiliaskolan i Höör – Skateramp. Eleverna har engagerat sig för detta i flera år och XL-Hjälpen vill visa att kampen lönar sig.

  • Eds Ryttarsällskap i Ed – Påstigningsramp för att tillgänglighetsanpassa verksamheten.

  • Malmö Roller Derby i Malmö – Läktare. Del av motiveringen lyder: “Roller Derby-föreningen består i majoritet av kvinnor och icke-binära som inte sällan känt sig exkluderade från den övriga idrottsvärlden men har hittat hem i den här tuffa fullkontaktsporten.”

  • Kalmarbygdens fältrittklubb i Kalmar – Ny, väderbeständig påstigningsramp

  • Finnskoga IF i Torsby – Utegym. Skidskytteföreningen vill kunna sprida rörelseglädje till många fler i sitt närområde.

  • Stora Stenen organisation i Umeå – Broreparationer. Organisationen tillgänglighetsanpassar naturen bland annat genom att bygga träbroar.

  • Hangvar SK på Gotland – Ny läktare då en storm rev den gamla.