Naturparkour tas emot med öppna armar

Parkour – att ta sig från punkt A till punkt B på ett så snabbt, kontrollerat och effektivt sätt som möjligt – är en av Sveriges snabbast växande sporter och förknippas oftast med stadsmiljö. Men nu finns också naturparkour som en ny gren inom Friluftsfrämjandet.


Foto: Grafikeriet

Naturparkour är precis vad det låter som: parkour ute i naturen. Nu har en unik naturparkourpark i trä byggts på Lida Friluftsgård i Botkyrka kommun i samarbete med Friluftsfrämjandet. På lördag är det dags för invigning av parken som är anpassad för såväl barn och nybörjare som de avancerade utövarna.


Naturparkourparken är gratis för alla och under invigningen finns det möjlighet att prova på banan med hjälp av erfarna instruktörer från Friluftsfrämjandet.

– Vi ser en stor efterfrågan av platser i naturmiljö som lockar till spontanlek där barn, ungdomar och aktiva vuxna kan röra på sig, säger Krister Kalte vd Lida/Upplev Botkyrka AB.


Grundfilosofin inom parkour handlar om att se varje hinder som en möjlighet till utveckling. Parkour innehåller rörelsetekniker för att ta sig över, under och förbi det som kommer i ens väg och med naturparkour vill Friluftsfrämjandet visa upp naturen som arena och inspirera fler att ta sig ut i naturen och uppmuntra till rörelse.

Naturparkour har redan börjat etableras i flera av Friluftsfrämjandets lokalavdelningar runt om i landet – och tagits emot med öppna armar.


– Naturparkour lockar verkligen människor i alla åldrar, men främst barn och ungdomar. Det fina med naturparkour är att alla tränar efter sina egna förutsättningar. Vi tar tillvara på varandras olikheter och inspireras av varandra oavsett ”nivå”. Att vi tillsammans nu kunnat skapa Naturparkourparken på Lida känns fantastiskt – här kommer det sprudla av rörelseglädje framöver och förhoppningsvis också skapa en livslång kärlek till naturen, säger Susanne Ripa, projektledare på Friluftsfrämjandet.