Nattidrott ger unga sysselsättning och skapar trygghet

Nattidrott ger Norrtäljes ungdomar något att göra på fredagskvällarna istället för att hänga runt busstationen, vilket i sin tur kan öka trygghetskänslan för de invånare som tycker att klungor med människor kvällstid känns otryggt. Målgrupp för nattidrotten är ungdomar i årskurs 9 och uppåt och verksamheten sker i samverkan med lokala idrottsföreningar.


Norrtäljes ungdomar kan nu ägna fredagskvällarna åt nattidrott istället för att hänga på stan.
Norrtäljes ungdomar kan nu ägna fredagskvällarna åt nattidrott istället för att hänga på stan. Lokala idrottsföreningar leder verksamheten och samtidigt har ungdomshuset Verket extra kvällsöppet varannan fredag. Foto: Piqsels

– Stora grupper med människor, till exempel ungdomar som hänger runt busstationen på kvällar, skapar en känsla av otrygghet hos andra invånare. Kan vi erbjuda våra ungdomar något annat än att hänga runt busstationen och någon annanstans att vara, så tror jag att känslan av trygghet kan öka i kommunen, säger Robert Beronius (L), kommunalråd och ordförande i barn- och skolnämnden.


Därför erbjuder kultur- och fritidskontoret nu nattidrott i samarbete med flera idrottsföreningar i Rodengymnasiets idrottshall och tennishallen. Nattidrotten har öppet på fredagar klockan 20–22 med ledare från idrottsföreningarna. Varannan fredag är också ungdomshuset Verket, med café, replokaler, ateljé, danslokal och mycket mer, öppet under samma tider som nattidrotten.


– Vi hade första tillfället i fredags och stämningen var på topp! Vi hade ett tjugotal ungdomar i idrottshallen och några inne på Verket. Jag tror att det kan bli jättebra att få ungdomarna att gå mellan verksamheterna, säger Anna Eneroth, verksamhetsutvecklare på kultur- och fritidskontoret.

Fram till mitten av november är Norrtälje Basket och Norrtälje tennisklubb föreningsansvariga, medan Verket har sin ordinarie personal på plats.


– Jag är jätteglad för att vi fått till det här nu, och vi håller på att se hur vi kan ordna nattidrott även i Rimbo och Hallstavik. Jag hoppas vi kommer i mål med nattidrott även där under hösten, säger Anna Eneroth.