Startar nätverk för idrottens samhällsnytta

Utanförskapet, ohälsan och klimatförändringarna är tre av vår tids största samhällsutmaningar. Utmaningar som kräver handling. Med det som utgångspunkt startade nätverket Idrottens Kraft, vars syfte är att samla aktörer som vill bidra till ett mer hållbart och klimatsmart samhälle med hjälp av idrott.


#idrottenskraft #nätverk #idrottenssamhällsnytta
De startar nätverk för att visa vilken kraft idrotten är i samhällsutvecklingen (fr v): Thomas Björn, Karin Nelsson, Jonna Strandberg och Tommy Toncic ligger bakom Idrottens Kraft. Foto: Lina Konradsdal, 2AM.

Idén till Idrottens Kraft föddes under­ hösten 2015 när den stora flyktingvågen sköljde in över Sverige. Drygt 162 000 nya människor sökte asyl och idrotten skulle kunna vara ett viktigt verktyg för att integrera dessa människor i samhället.


Därför startade kollegorna Thomas Björn och Tommy Toncic, båda med ett förflutet inom idrott och kommunikation varav Tommy som producent på TV4-Sporten, kommunikationsbyrån Idrottens Kraft. Målet är att hjälpa uppdragsgivarna att visa sin samhälls­nytta i främst filmer och sociala medier, bland annat Svenska­ Golfförbundet, Borås stad, Folkspel, Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF), En Svensk Klassiker och EM i handboll 2020 inklusive Stockholms stad.


– Genom våra uppdrag får vi se många goda exempel där män­niskor hamnat rätt istället­ för snett tack vare idrotten. Ett bra exempel är initiativet i Avesta i Dalarna­ där två unga killar­, Tommy­ Wrede och Tom Andersson, startade flaggfotbollslaget Avesta­ Bisons bestående av nyanlända. I dag har föreningen ett trettio­tal medlemmar, även svenskfödda. De nyanlända är engagerade både i att träna laget och driva föreningen, har lärt sig prata svenska och fått nya nätverk, berättar Thomas­ Björn.

Ett annat exempel är Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF), där klubbarna i Allsvenskan och Superettan enligt en ny rapport bidrar med över en miljard kronor årligen i samhällsnytta genom sina CSR-projekt, bland annat genom att få människor som står långt utanför arbetsmarknaden att komma in på densamma genom fotbollsklubben och dess sponsorer.


Malmö FF, AIK Fotboll, Hammarby Fotboll­ och IF Elfsborg är några goda exempel, varav det sistnämnda får hjärtat att klappa lite extra på Thomas Björn som åkt runt och besökt de 32 elitfotbollsklubbarna tillsammans med en filmfotograf.


– Att få träffa en kvinna som kommit­ tillbaka in i arbete som rastvärd på en skola­ efter­ ett par riktigt tuffa år i arbetslöshet, och den glädje och nytta det skänker den enskilda människan och eleverna på skolan, skapar en känsla som fler borde få uppleva. Det ger också nya perspektiv på din egen tillvaro.


Nu lyfter Idrottens Kraft till att bli ett nätverk och samla alla som vill arbeta med idrottens samhällsnytta med fokus­ på inkludering, hälsa­ och hållbarhet – både social och klimatmässig: idrottsförbund, idrottsföreningar, intresseorganisationer inom idrotten, kommuner, företag, miljörörelsen och andra aktörer i civil­samhället.

Två nya nätverksbyggare har anslutit som partners för att lyfta Idrottens Kraft: Jonna­ Strandberg med ett förflutet i medie­branschen där hon har arbetat med affärsutveckling för svenska medieföretag, bland annat som marknadschef inom TT Nyhetsbyrån, samt Karin Nelsson som har mer än 25 års erfarenhet av undersökningar och analyser och idag är vd för Demo­skop.


– Idrottens Kraft vill bidra till ökat engagemang för samt sprida kunskap om idrottens samhällsnytta. Vi vill skapa en mötesplats för alla aktörer som med idrottens hjälp vill bidra, och redan bidrar, till ett mer hållbart Sverige. Ju fler aktörer som samverkar och verkar för idrottens samhällsnytta, desto bättre förutsättningar för fler goda initiativ inom idrotten. Enad kraft är ökad kraft, konstaterar Jonna­ Strandberg.


Idrottens Kraft kommer även att driva opinion samt sprida kunskap genom filmer, sociala medier, undersökningar och semi­narier – med fokus på social hållbarhet och klimatfrågan.


– Idrotten är fantastisk på att inkludera människor och på att bygga hälsa. Nu är det dags att kliva fram även inom området hållbarhet. Målet med nätverket Idrottens Kraft är att vara möjliggörare för alla som vill skapa och driva kraftfulla satsningar­ inom inkludering, hälsa och hållbarhet­ med idrotten som plattform, avslutar Jonna­ Strandberg.


Text: Thomas Westlind