Multiskidbana för vanligt folk

Det har varit en dröm länge, att anlägga en multiskidbana i Orsa Grönklitt. Nu är det första spadtaget avklarat och nästa höst kommer en cirka fem kilometer lång bana att vara färdigbyggd. En investering till glädje för ett flertal olika målgrupper.


Om ett år har Orsa Grönklitt en egen rullskidbana. Foto: Grönklittsgruppen.

Traditionellt har rullskidbanor runt om i Sverige byggts för att locka elit och riktigt vana rullskidåkare. Nu skapar Orsa Skidklubb, i samarbete med bland annat Orsa Grönklitt, en bana med inriktning på den vanlige motionären.


Banan kommer att fungera som en traditionell rullskidbana under vår, sommar och höst, en bana som blir lätt att åka på utan svårare, kuperade partier. Vintertid blir det ett bra elljusspår.


Förutom en satsning på en naturskön och snällare kupering, sker en investering genom att gräva ned fiber längs hela sträckningen. Det gör att man i nästa steg kan koppla på spetsfunktioner, som stöd för personer med olika funktionsnedsättningar, eller som ett verktyg för att kunna ge fördjupad feedback på skidteknik etc.

– Det här blir fantastiskt bra och kommer att vässa vår skidprodukt ytterligare, säger Marcus Laggar, längdansvarig i Orsa Grönklitt. Vi kan erbjuda en året-runt-produkt för alla, barn, ungdomar, familjer, motionärer och alla med fokus på Vasaloppsveckan.