MP vill ha mer bad utan bil

Miljöpartiet anser att Stockholms län är fantastiskt och vill att fler enklare ska kunna få tillgång till alla härliga badplatser och fina utflyktsmål.


Roslagsbanan är ett bra transportmedel för utflyktssugna. Foto: Kaffeeeinstein (CC BY-SA 2.0)

Det är den varmaste sommar på mycket länge och turister och stockholmare söker sig till vatten för svalka. Stockholms län har fantastiskt många fina badplatser, men när många vill bada blir resultatet ofta parkeringskaos vid badplatserna. Miljöpartiet vill att fler ska kunna upptäcka Stockholms län på sommaren utan bil. Därför vill förbättra möjligheterna att kombinera cykel och kollektivtrafik i sommarstockholm.


– Vi vill att resenärerna ska kunna ta med cykeln på till exempel Roslagsbanan, Tvärbanan och på vissa landsvägsbussar. Då blir det mer bad utan bil, säger Tomas Eriksson (MP) gruppledare i Stockhoms läns landsting.

Miljöpartiet föreslår därför i en motion i landstingsfullmäktige att ett försök med att ta med cykel på Roslagsbanan och övriga lokalbanor genomförs samt att försöket från 2009–2010 att ta med cykel på landsvägsbussar upprepas.


– Vi vet idag att många som reser med kollektivtrafiken även önskar kunna ha med sin cykel för att fortsätta sin resa till ett slutmål som antingen inte ligger inom gångavstånd från en kollektivtrafikanslutning eller där cykel skulle vara ett mycket snabbare alternativ.Det här gäller förstås inte bara på sommaren utan året runt, säger Tomas Eriksson (MP).


På Roslagsbanan och lokalbanor som Tvärbanan, Lidingöbanan, Saltsjöbanan och Nockebybanan skulle det idag vara möjligt att medföra cykel under förutsättning att det tydligt markeras att barnvagnar och eventuella rullstolar har företräde.

På Roslagsbanan kommer dessutom SL inom kort ta i drift nya vagnar som i större utsträckning än idag skulle möjliggöra för passagerare att medföra cyklar.


– Det är inga konstigheter i spårtrafiken utomlands och med tydliga regler kan det funka smidigt även här. Det handlar om att hänga med i utvecklingen och möta resenärernas efterfrågan, Tomas Eriksson (MP).