Hudda 13 år har designat motionsrunda i Skogås

Hudda Hussein Maygag, 13 år, har skapat en motionsrunda i Skogås i form av en sköldpadda. Nu läggs den till i appen ShapeRunner som tagits fram av samhällsutvecklaren Ramboll. Under rundan ger Hudda själv användarna röstinstruktioner och berättar vilka andra aktiviteter som finns för lek och idrott i närheten.


Hudda Hussein Maygags har designat en motionsrunda till ShapeRunner i form av en sköldpadda.
Hudda Hussein Maygags 3,7 km långa motionsrunda Sköldpaddan i Skogås finns nu i appen ShapeRunner. Längs vägen berättar hon om vilka andra aktiviteter för lek och idrott som finns i närheten. Foto: Maja Brand

Huddas motionsrunda kom till under ett samarbete mellan Huddinge kommun och Ramboll där barn och unga i Skogås fick lämna förslag på nya motionsrundor till ShapeRunner, Rambolls app för så kallad figure running, figurlöpning. Huddas sköldpaddsformade runda var den som sedan valdes ut att läggas in i appen.


– Det var en vanlig solig sommardag under mitt lov. Jag, mina vänner och kusiner var på sommartorget och ritade våra olika banor för att delta i tävlingen. Jag såg att de olika vägarna bildade ett slags sköldpaddsskal och hädanefter såg jag att de andra kroppsdelarna kunde läggas till och det var så jag kom fram till just sköldpaddan, säger Hudda Hussein Maygag.

ShapeRunner har rundor i 18 städer över hela Sverige skapade av stadsplanerare och studenter. Med den nya motionsrundan blir Hudda den hittills yngsta personen som bidragit med en runda i ShapeRunner.


– Vi ville engagera de unga i Skogås och tillsammans hitta nya sätt att skapa en aktiv fritid. Rundan i ShapeRunner kan användas av alla åldrar, gå, spring eller åk kick-bike! Vi hoppas att skolorna tar möjligheten att använda rundan och att vi längre fram, när vi kan samlas igen, får möjlighet att arrangera ett roligt lopp, säger Caroline Frank, verksamhetschef för idrott och anläggning på Huddinge kommun.


Appen ger röstanvisningar baserade på GPS. Under den nya rundan Sköldpaddan i Skogås får användarna röstinstruktioner av Hudda själv som längs vägen berättar vilka möjliga andra aktiviteter som finns för lek och idrott. Sköldpaddan är 3,7 kilometer lång med start vid Skogås Racketcenter och passerar bland annat Lasse-Majaparken, lekplatsen Savannen och Vretens bollplan.


– Den bästa platsen längs banan är längs badmintonhallen för att i närheten finns det en väldigt stor park med två stora fotbollsplaner, tennisbana och en simhall. Hoppas du får en härlig runda och får se nya delar utav Skogås, mitt hem. Lycka till!, säger Hudda Hussein Maygag.

Samarbetet med Huddinge kommun var så lyckat att Ramboll nu funderar på att öppna upp för fler sätt att låta folk komma med egna förslag.


– Huddinge kommuns engagemang att hitta på nya kreativa aktiviteter för att få fler i rörelse är fantastiskt. Det här samarbetet har varit väldigt givande, från idé, till att träffa barn och unga på Sommartorget till att få en konkret ny motionsrunda. Det som är på gång framöver är att låta fler personer från andra orter skicka in förslag på ännu fler banor till ShapeRunner. Håll gärna utkik och var med och bidra, uppmanar Carmen Wargborn, ansvarig för ShapeRunner på Ramboll.