Hittaut – suverän motionsform i coronatider

Uppdaterat: 31 mars 2020

Sällan har fysisk aktivitet i naturen varit så aktuellt som nu. Ute i friska luften, i skog och mark, kan du motionera säkert utan att trotsa rekommendationerna som ska minska coronavirusets spridning. I precis rätt tid vankas nu årspremiär för Svenska Orienteringsförbundets friskvårdsprojekt hittaut som finns på 56 orter runtom i landet.


#hittaut #svenskaorienteringsförbundet #friskvård #orientering
För alla som är friska är hittaut ett roligt sätt att komma ut och röra på sig och samtidigt upptäcka sin omgivning. Foto: Svenska Orienteringsförbundet

I tio år har motionsutmaningen hittaut lockat ut tusentals svenskar i naturen för att leta checkpoints. Deltagarna får motion samtidigt som de upptäcker sin omgivning. Om bara ett par dagar drar årets hittaut-säsong igång.


– I rådande coronakris känns hittaut mer angeläget än någonsin tidigare. Det är jätteviktigt att vi inte isolerar oss och blir stillasittande hemma, säger Svenska Orienteringsförbundets hittaut-samordnare Linnea Börjars.

Till sin hjälp har hittaut-deltagarna en orienteringskarta på papper eller digitalt i hittaut-appen eller på hemsidan. Vid varje checkpoint finns en kod som deltagarna registrerar på sitt konto, med chans att vinna priser. På hemsidan finns också en topplista där det går att jämföra sig mot kompisen, grannen eller kollegan.


Hittaut ägs och samordnas av Svenska Orienteringsförbundet och arrangeras ideellt av lokala orienteringsföreningar. Aktiviteten växer kraftigt i popularitet. Deltagarantalet växer för varje år – ifjol deltog 43 700, en ökning med 50 procent! – och allt fler orienteringsklubbar anmäler att de vill vara arrangörer.


Inför fjolårets säsong växte hittaut med 10 nya orter och inför 2020 välkomnas ytterligare 13 stycken: Åre, Gävle, Östhammar, Knivsta, Trosa, Skövde, Linköping, Gotland, Varberg, Nybro, Kalmar, Hässleholm och Stockholm Järva.


– Nu hoppas vi även kunna nå ut till alla dem vars vanliga träningsmöjligheter har ställts in på grund av coronapandemin. Hittaut är en aktivitet där alla kan delta utifrån sina förutsättningar, oavsett ålder eller orienteringskunskaper, säger Linnea Börjars.

Hittaut är gratis och tillgängligt dygnet runt under säsongen som vanligtvis sträcker sig från maj till oktober. I år siktar flera lokala arrangörer på att smygstarta redan under april för att kunna erbjuda fysisk aktivitet utomhus så snart som möjligt.


All information om hittaut, alla orter och när de startar sin hittaut-säsong finns här.