Så blev Modo Hockey digitala pionjärer

För fyra år sedan drog Modo Hockey igång en satsning på egna tv-rättigheter och betalt innehåll. Ett koncept som då starkt ifrågasattes men visade sig bli en succé som allt fler elitklubbar nu inspireras av.


#modohockey #solidsport #livesändmatch #modochannel
Modo hockey har fått frågor från flera olika ligor och idrotter om hur de arbetar med Modo Channel berättar Frank Eriksson, kommunikationsansvarig i klubben.

Slutsignalen har gått. Ekot från spelare som tacklas i sargen, tränare som vrålar eller domare som visslar har tystnat i Fjällräven Center. En arena som vanligtvis nästan kokar över under en match men som nu gapar tom på grund av nuvarande restriktioner. I en av logerna är det däremot maxpuls och högintensivt arbete som pågår för Modos kommunikationsavdelning. Ett team som precis producerat och livesänt matchen till över 3000 unika tittare – helt på egen hand.


– Det här är en fantastisk möjlighet för klubben på många sätt. Det är såklart ett väldigt välkommet tillskott ekonomiskt men framför allt en unik chans att ge något tillbaka till alla våra supportrar som stöttar oss i vått och torrt, förklarar Frank Eriksson, kommunikationsansvarig i Modo Hockey.

Att livesända matcher eller ta betalt för sitt exklusiva innehåll är långt ifrån nytt för Modo Hockey. Det är en strategisk satsning som påbörjades redan för fyra år sedan, men som då möttes av starkt motstånd.


– Det var mycket spott och spe mot oss då. Idén om att skapa exklusivt innehåll för våra supportrar höll alla med om men att ta betalt för det resulterade i mycket tvivel och stor skepsis. Vissa kunde fråga “vilka tror Modo att de är, Barcelona?” och jämförde oss med internationella storklubbar som redan då hade egna tv-kanaler, säger Frank Eriksson.

Idag är situationen annorlunda. Modo Channel, som ligger hos Solidsport, har passerat 1000 betalande månadsabonnenter samtidigt som de livesända matcherna mot Timrå och Skellefteå lockade över 6500 betalande tittare. Det går att jämföra med en nästan fullsatt hemmamatch i Fjällräven Center.


– Det är såklart helt fantastiskt eftersom majoriteten av intäkterna går direkt till klubben. Det är ett grymt kvitto för oss som jobbat länge och ihärdigt med detta.


Framgångarna har även gjort att allt fler elitklubbar fått upp ögonen för Modos framgångar vid sidan av isen. Bara senaste året har såväl seriekonkurrenterna AIK Hockey, Vita Hästen och Almtuna IS, allsvenska fotbollslagen Östersunds FK, IFK Norrköping och Malmö FF samt SSL-klubbarna Storvreta IBK och IBF Falun lanserat liknande satsningar på Solidsport.


– Jag är inte förvånad utan snarare övertygad om att det här är framtiden för alla elitklubbar. Det finns så många fördelar med att få full kontroll över sin egen kommunikation och sina egna tv-rättigheter. Framför allt är det ett utmärkt sätt att komma ännu närmare och skapa ännu starkare band med sina supportrar, säger Frank Eriksson.


Han menar dock att det gäller att komma ihåg att det ligger långsiktigt och hårt arbete bakom Modo Channels framgång. En av fördelarna med att ha kontroll över vad som sänds att kunna visa unikt material.


– Det går att börja väldigt smått, precis som vi gjorde, men det viktiga är att hela tiden besvara en fråga; vad har vi som är unikt? Vi kan varje dag ta våra supportrar in bakom kulisserna och in i omklädningsrummet. Det kan ingen annan.

Modos kommunikationsavdelning försöker hela tiden komma på idéer som kan komplettera innehållet.


– Bland annat håller vi just nu på att ta fram gamla guldkorn i vårt exklusiva Modo-arkiv som vi kommer dela under hösten.


Frank Eriksson vill även lyfta fram de ideella krafterna som en viktig del i klubbens lyckade satsning.


– Det är svårt att beskriva hur viktig den ideella kraften är för oss. Det är den som ligger bakom det vi kan producera och leverera. Jag har hela tiden personer jag kan rådfråga och bolla med samtidigt som nivån på den tekniska kunskapen är hög. Bakom kulisserna är det väldigt många lösningar som är hemmasnickrade och det engagemang som finns hos alla som hjälper till är beundransvärd, avslutar han.