Milles skulpturer ställs ut på Sofiero i Helsingborg

En av höjdpunkterna i Sofieros program för säsongen 2019 är utställningen Carl Milles – drömmare och skulptör. Ett flertal verk från Millesgården på Lidingö ställs ut i slottet och Orangeriet i vår.


Carl Milles skulptur Människan och Pegasus står på en tio meter hög sockel i Slottsparken i Malmö. På Millesgården, Lidingö finns en kopia som i vår ställs ut på Sofiero i Helsingborg. Foto: Håkan Svensson Xauxa (CC BY-SA 3.0)

Carl Milles (1875–1955) är Sveriges främsta internationella skulptör och hans skapelser finns representerade över hela världen. Till våren kommer delar av hans verk och skisser att visas på Sofiero i Helsingborg. Utställningen arrangeras i samarbete med Millesgården och pågår mellan 10 maj och 22 september.

– Vi är oerhört hedrade över att ha fått låna så många kända nyckelverk från Millesgården! Carl Milles har en lokal förankring här i nordvästra Skåne i och med Sjöfartsgudinnan som ståtar vid hamnen i Helsingborg och Margaretamedaljongen som finns på Sofiero sedan tidigare, säger Anna Schibli, programchef på Sofiero.


Utställningen spänner över hela Milles yrkesverksamma liv, från de tidiga åren som lärling i Paris, framgången i Sverige med flera offentliga uppdrag, uppförandet av Millesgården på Lidingö i Stockholm till tiden i USA och den internationella karriären.

Några av de verk som kommer att finnas på plats är Vingarna, Kampen för tillvaron, tidigaste skissen till Poseidon, skissen till Sjöfartsmonumentet, De svävande, Europa och tjuren, Dansande menad, Människa och Pegasus och Skridskoprinsessa.